Se reface populaţia de zimbri din Munţii Făgăraş
Populaţia de zimbri liberi din Munţii Făgăraş creşte începând cu acest weekend cu 21 de exemplare.
12 August 2021, 17:13
Reporter: Bogdan Isopescu
Realizator: Populaţia de zimbri liberi din Munţii Făgăraş creşte începând cu acest weekend cu 21 de exemplare. Aceştia vor fi eliberaţi în două zone de reintroducere a zimbrului, în speţă, Lereşti şi Pecineagu-Rucăr, în judeţul Argeş. În urma eforturilor Fundaţiei Conservation Carpathia, din acest moment vor exista trei turme de zimbri în libertate în zona Munţilor Făgăraş, după 200 de ani de la dispariţia lor din această regiune.
-: În partea cealaltă avem şi un punct mai înalt, de unde se pot observa, dar acolo urcă câte una-două persoane, prin rotaţie.
Reporter: În urmă cu aproape două luni eram în prima echipă de jurnalişti ce pătrundea în văile Munţilor Făgăraş, acolo unde zimbrii încă puteau fi observaţi în ţarcurile de aclimatizare întinse pe sute de hectare. Prima turmă fusese eliberată cu un an în urmă şi se stabilise în zona masivului Piatra Craiului, trecând Carpaţii în partea transilvăneană. Ca şi aceia, cei 21 de zimbri despre care vorbim acum vor fi eliberaţi, dar vor fi monitorizaţi constant de rangeri prin colare GPS, pentru a urmări în ce zone se vor stabili, ce exemplar va prelua şefia fiecărui grup, cum se adaptează şi mai ales, când se va naşte primul exemplar în libertare. Turma eliberată anul trecut deja a produs un pui de zimbru.
Reprezentanţii fundaţiei spun că succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul este dat de momentul în care zimbrii pot supravieţui şi se pot înmulţi în condiţii naturale. Conform studiului de fezabilitate realizat de specialiştii Romsilva, este nevoie de circa 100 de exemplare pentru acest lucru. Astfel, pentru a asigura toate condiţiile necesare, fundaţia Conservation Carpathia şi-a propus reintroducerea zimbrilor în trei zone relativ apropiate, fiecare turmă având minimum 30 de exemplare. Migraţia acestor turme va facilita întâlnirea exemplarelor din grupuri diferite şi reproducerea lor în condiţii cât mai naturale.