România trece la ora de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora oficială de vară. Astfel, ceasurile vor fi date cu o oră înainte, ora 3.00 devenind ora 4.00. Trenurile care vor circula între aceste ore vor înregistra întârzieri.
Articol de Ionuţ Dragu, 26 Martie 2011, 13:38
România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 3 va deveni ora 4.
CFR Călători a anunţat că trecerea la ora de vară nu va afecta mersul trenurilor, dar vor fi "mici întârzieri pentru garniturile aflate în circulaţie între aceste ore".
După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT), va fi de trei ore.
În restul anului, diferenţa orară faţă de ora meridianului Greenwich (GMT) este de 2 ore.
Mai mult, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.
Ora de vară a fost introdusă, în România, pentru prima dată în 1932.
Până în anul 1939 a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00,00 şi prima duminică din octombrie, ora 01,00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
În anul 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar în anul 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE.
Prin introducerea orei de vară, autorităţile urmăresc ca populaţia să beneficieze cât mai mult de lumina naturală şi reducerea folosirii luminii artificiale.
Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa.
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie).
Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie), apoi ţări precum: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.
În prezent, ora de vară este folosită de 70 de ţări din întreaga lume, dar nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vară.
Pe de altă partea China a utilizat ora de vară în perioda 1986-1991, iar Japonia nu a introdus folosirea orei de vară.
De asemenea, ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică ora de vară, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.