România a urcat în topul indexului de performanţă în schimbări climatice
România a urcat 7 poziţii faţă de anul trecut în indexul de performanţă în schimbări climatice, conform unui document prezentat la COP21 din Paris.
Articol de Mira Gomboş, 09 Decembrie 2015, 07:19
România a urcat 7 poziţii faţă de anul trecut în indexul de performanţă în schimbări climatice, conform unui document prezentat la Paris de German Watch şi Reţeaua de acţiune pentru climă Europa.
Unul dintre indicatorii la care România se prezintă foarte bine în cadrul clasamentului privind performanţa în schimbări climatice este cel al emisiilor provenite din defrişări.
Conform datelor din rapoartele oficiale, România este una dintre cele patru ţări care emit cele mai puţine gaze cu efect de seră ca urmare a defrişărilor.
Specialiştii din domeniul protecţiei mediului spun însă că acest clasament se bazează pe statistici care nu iau în calcul economia subterană, întrucât fenomenul defrişărilor ilegale în ţara noastră este mult mai mare decât cel reflectat de datele oficiale.
Preşedintele fundaţiei Terra - Mileniul III, Lavinia Andrei, declara că există două explicaţii pentru faptul că România înaintează spre un loc fruntaş în acest clasament fără a depune mari eforturi în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră: fie restul statelor nu iau măsuri nici atât cât o face ţara noastră, fie România raportează date nerealiste. Indexul de performanţă în schimbări climatice 2016 a evaluat şi ordonat 58 de state din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon responsabile pentru mai mult de 90% din emisiile generate la nivel global.
La convenţia cadru a ONU care vizează mediul, ce se desfăşoară la Paris, ministrul român al mediului, Cristiana Paşca Palmer, a fost desemnată să reprezinte UE la negocierile privnd adaptarea la schimbările climatice.