Preferință printre consumatori pentru fructele şi legumele de producţie autohtonă
Produsele româneşti sunt, în viziunea unor consumatori, mai sănătoase decât cele cultivate în străinătate.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 17 Februarie 2024, 14:08
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 februarie) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Ciprian Sasu - Românii preferă să cumpere fructe şi legume de producţie autohtonă, deşi preţurile acestora sunt sensibil mai mari decât ale produselor similare de import. Principalul motiv al deciziei este reprezentat de faptul că produsele româneşti sunt, în viziunea consumatorilor, mai sănătoase decât cele cultivate în străinătate. Mai multe despre ce caută oamenii, cu precădere prin pieţe, în această perioadă, aflăm din reportajul Mihaelei Buculei.
Reporter: Ce cumpără lumea în această perioadă, cu precădere?
-: Salate, verdeaţă.
Reporter: Şi se interesează atunci când cumpără, dacă sunt autohtone sau din import?
-: Da.
Reporter: Ce aveţi românesc aici, la tarabă?
-: Ceapă, salata de Târgu Frumos, spanacul, castraveciorii.
Reporter: Ce cumpăraţi bun?
-: Zarzavaturi am cumpărat, salate.
Reporter: Vă interesaţi atunci când cumpăraţi dacă sunt din import sau autohtone?
-: Mă ghidez să văd care sunt autohtone.
Reporter: Vreţi să mâncaţi sănătos?
-: Sănătos.
Reporter: Văd aici o diversitate de produse, ceapă, salată verde, pătrunjel, spanac, mărar. Toate sunt din producţia dumneavoastră?
-: Da, din producţia proprie, din solar.
Reporter: Întreabă lumea când vine la piaţă dacă este din producţie proprie sau din import?
-: Da, unii întreabă.
Reporter: Cum îi vedeţi, interesaţi sau?
-: Sunt şi interesaţi, dar cei mai mulţi se duc unde este marfă mai multă, diversificată.
Realizator: În Suceava, de exemplu, o salată românească se vinde cu cinci-şase lei, în timp ce una produsă în afara ţării costă până în patru lei.