Preferinţa pentru câini
Preferinţa pentru câini ca animale de companie ar putea fi influenţată de ADN, potrivit unui studiu.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Mai 2019, 09:29
Preferinţa pentru câini ca animale de companie ar putea fi influenţată de ADN, potrivit unui studiu.
Alegerea unui câine în locul altui animal de companie ar putea să nu fie influenţată de animalele de care o persoană a fost înconjurată în copilărie, ci de structura genetică, potrivit unui studiu efectuat de cercetători din Suedia şi Marea Britanie.
Oamenii de ştiinţă au dorit să afle dacă preferinţa pentru câini este ''ereditară''.
"Am descoperit că factorii genetici adiţionali au contribuit în mare măsură la deţinerea câinilor, ereditatea fiind estimată la 57% în cazul femeilor şi la 51% în cel al bărbaţilor"', afirmă cercetătorii.
Una dintre autorii principali ai studiului, profesoară de epidemiologie moleculară la Universitatea Uppsala, a declarat că echipa sa a fost "surprinsă să constate că structura genetică a unei persoane pare să influenţeze în mod semnificativ deţinerea unui câine".
"Ca atare, aceste constatări au implicaţii majore în mai multe domenii asociate cu înţelegerea interacţiunii câine-om pe parcursul istoriei şi în vremurile moderne", a precizat ea.
Autorul principal al studiului şi profesor asociat de epidemiologie la Karolinska Insitutet, a explicat că studiul nu a putut identifica exact genele ce stabilesc dacă o persoană are o probabilitate mai mare de a deţine un câine.
Cu toate acestea, studiul ''demonstrează cel puţin, în premieră, că genetica şi mediul înconjurător joacă roluri aproximativ egale în determinarea (probabilităţii) de a deţine câini", a afirmat acesta, potrivit Agerpres.