Peste 4.000 de persoane sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant
Medicii spun că mai multe vieţi ar fi salvate dacă ar exista mai multă educaţie pe tema donării de organe.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Noiembrie 2024, 14:45
Peste 4.000 de persoane au nevoie de un transplant şi sunt pe listele de aşteptare. Acestea ar putea fi mai scurte şi mai multe vieţi ar fi salvate dacă ar exista mai multă educaţie pe tema donării de organe, atât în rândul personalului medical, cât şi în rândul populaţiei.
Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant a subliniat vineri, la conferinţa anuală pe această temă, că în ultimii doi ani au fost reacreditate 33 de centre incluse în programul de transplant şi 24 de centre noi au fost acreditate. În acelaşi timp, a fost realizat un nou registru naţional de transplant.
Reporterul RRA Adriana Turea a încercat să afle ce cred pacienţii despre acest domeniu şi a stat de vorbă cu beneficiarul unui transplant de rinichi: ”Doamna Amali Teodorescu, sunteţi vicepreşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, ce ar fi bine să facem pentru a fi mai înclinaţi spre donarea de organe, atunci când suntem puşi în situaţia să alegem dacă donăm organul unei persoane dragi sau nu?
Amali Teodorescu: ”Poate că ar fi util ca uneori, când discutăm acasă, în familie, să discutăm şi despre treaba asta. Că suntem de acord, că nu suntem de acord, contează în momentul respectiv mai puţin. Contează pur şi simplu să discutăm, să ne obişnuim cu subiectul. Şi atunci, dacă eşti pus în situaţia de a lua o decizie, de acceptare sau de refuz, să fii cumva obişnuit cu ideea, măcar să fi auzit.”
Cum este viaţa unui pacient post-transplant? Sunteţi transplantată de ani de zile.
Amali Teodorescu: ”De vreo 30. Trăieşti fiecare clipă şi te bucuri de ea. Nu şti ce te aşteaptă în secunda doi, dar te bucuri de secunda prezentă.”
Şi ce îmbunătăţiri ar mai fi nevoie în acest domeniu?
Amali Teodorescu: ”Cred că toată lumea care e implicată, într-un fel sau altul, îşi doreşte mai mulţi donatori, îşi doreşte liste de aşteptare mai scurte, îşi doreşte o monitorizare post-transplant în echipă multidisciplinară, îşi doreşte grefe funcţionale pe termen cât mai lung, deci ne dorim să ne fie mai bine.” ” /editor Florin Lepadatu/