Părinţii "cotizează" la şcoli şi grădiniţe
Practica strângerii "benevole" a unor sume de bani de la părinţi este răspândită în multe şcoli din România.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 29 Septembrie 2009, 15:40
La Vaslui, conducerea Liceului "Mihail Kogălniceanu" a decis înfiinţarea unei comisii de cercetare a unor acuzaţii aduse de o elevă la adresa dirigintelui.
Aceasta susţinte că dirigintele i-ar fi cerut să contribuie cu aproape 100 de lei pentru jaluzele. Întrucânt părinţii nu ar fi avut bani să contribuie - susţine eleva - dirigintele a agresat-o verbal şi fizic.
Chiar dacă fondul clasei şi al şcolii sunt reglementate, există părinţi care se plâng în continuare de abuzuri.
Solicitarea unor contribuţii din partea părinţilor, nu se practică doar la şcoli. Astfel de situaţii se întâlnesc încă de la grădiniţă. Mihaela, este mama lui Tudor, un băieţel de cinci ani, aflat în grupa mare la o grădiniţă din Bucureşti.
Mihaela a declarat că educatoarele au expus o serie de cerinţe, printre care: aerul condiţionat din sala de festivităţi, caietele obligatorii de la grupa mare, catalogul - care este impus de Inspectorat - pentru fiecare grupă, şi rechizitele anuale pentru dotarea copiilor. Un milion pentru rechizite, 220 de mii pentru caietele speciale şi restul banilor pentru cumpărarea unui aparat de aer condiţionat pentru sala de festivităţi, a adăugat mama lui Tudor.
Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar a cerut ca fondul clasei şi al şcolii să poată fi adunate doar în cazul în care organizaţiile de părinţi au personalitate juridică. "În acest fel - spune preşedintele Federaţiei, Mihaela Gună - eventualele abuzuri ar fi reduse".
Inspectorul general din Ministerul Educaţiei Daniela Călugăru le reaminteşte părinţilor şi cadrelor didactice că banii pot fi strânşi doar la iniţiativa părinţilor. Aceştia decid şi sumele, precum şi destinaţia acestora.
Conform regulamentelor şcolare, părinţii care consideră că sunt nedreptăţiţi de profesori trebuie să sesizeze conducerea şcolii. În cazul în care nu sunt mulţumiţi de decizia comisiei de cercetare la nivelul unităţii de învăţământ, părinţii pot sesiza inspectoratele şcolare şi Ministerul Educaţiei.