Ora Pământului, marcată şi în România
Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Opera Naţională şi instituţii din 40 de oraşe sting luminile, sâmbătă seară, pentru Ora Pământului, campanie care va fi marcată prin concerte la lumina lumânărilor şi lampioanelor.
Articol de Sorin Solomon, 30 Martie 2012, 18:03
Campania "Ora Pământului" are loc în 2012 sub sloganul "Schimbarea suntem noi!", instituţiile de stat şi private, dar şi oamenii fiind chemaţi să stingă luminile, sâmbătă seară, între orele 20.30 şi 21.30, ca semnal de alarmă faţă de problemele mediului.
Campania Earth Hour, care în 2010 a reuşit să atragă aproximativ 1,3 miliarde de oameni din 128 de ţări, este o acţiune de conştientizare a problemelor mediului înconjurător generate de activitatea umană.
Sâmbătă, între orele 20.30 şi 21.30, România se alătură mapamondului, "lăsând Pământul să respire".
41 de oraşe din România sărbătoresc Ora Pământului.
În toate cele 41 de oraşe, municipalităţile vor întrerupe iluminatul instituţiilor publice şi al clădirilor emblematice şi vor promova ideea stingerii luminilor în rândul instituţiilor private, încurajând, totodată, cetăţenii, să repete acest gest simbolic în locuinţele lor.
În Bucureşti vor stinge luminile, în mod simbolic, Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Opera Naţională, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Naţională, British Council, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cultural Român, Muzeul Antipa, dar şi sedii de companii.
În parcurile Izvor, Drumul Taberei şi Crângaşi vor avea loc concerte la lumina lumânărilor, torţelor şi lampioanelor, spectacole, concursuri şi jonglerii.
Totodată, mai multe hoteluri, cafenele şi restaurante invită clienţii să petreacă o seara la lumina lumânărilor.
PE va stinge luminile pentru a participa la Ora Pământului
Parlamentul European va participa, sâmbătă, la iniţiativa globală a World Wide Fund for Nature, denumită Ora Pământului, pentru a creşte gradul de conştientizare în rândul cetăţenilor a necesităţii de a combate schimbările climatice, se arată într-un comunicat al PE.
Sute de milioane de persoane urmează stingă luminile în cadrul acestei acţiuni organizate sâmbătă seara.
În Parlamentul European, luminile vor fi stinse de două ori: sâmbătă, 31 martie de la ora 20.30 la 21.30, în cadrul acţiunii Ora Pământului, şi vineri, 30 martie, de la ora 20.30 la 21.30, într-o acţiune suplimentară la care participă împreună cu alte instituţii europene.
Parlamentul European şi-a stabilit ca ţintă reducerea emisiilor sale de dioxid de carbon cu 30 la sută până în 2020 şi a dezvoltat o serie de proiecte în acest sens.
Astfel, întraga electricitate furnizată clădirilor Parlamentului în cele trei sedii provine din surse regenerabile, din 2008 (în special hidroenergie, energie eoliană şi solară).
Sistemul de iluminare al clădirilor din Bruxelles a fost făcut mai eficient, iar la Strasbourg este folosită energia geotermală pentru încălzire.
În plus, folosirea trenurilor de mare viteză în locul avioanelor între Bruxelles şi Strasbourg a redus drastic emisiile de dioxid de carbon rezultate din transportul între cele două sedii.
Earth Hour - Ora Pământului este o campanie desfăşurată la nivel mondial şi face parte din cadrul acţiunilor de conştientizare a problemelor mediului înconjurător generate de activitatea umană. Evenimentul se organizează în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an.
Denumită în 2007 Earth Hour, manifestarea se desfăşoară anual la nivel mondial şi îşi propune să determine factorii de decizie guvernamentali să recurgă la măsuri ferme pentru stoparea fenomenului de încălzire globală.
An de an, sub sloganul "Lasă Pământul să respire!", s-a urmărit implicarea instituţiilor publice, societăţilor din toate domeniile de activitate, precum şi a cetăţenilor într-un demers care să producă schimbarea mentalităţii asupra mediului înconjurător.
Dezvoltată în 2007, în Sydney, Earth Hour şi-a demonstrat impactul prin reducerea consumului de energie cu 10,2%, echivalent cu scoaterea de pe şosele a peste 48.000 de autovehicule.
În 2011, la campanie s-au alătura peste 1,3 miliarde de persoane, iar în 2012 se doreşte depăşirea acestei cifre.