O explozie cosmică rară şi impresionantă a fost observată de cercetători
O explozie cosmică rară şi impresionantă, care eclipsează cele mai multe supernove din Univers, a fost observată de cercetători.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Septembrie 2023, 15:08
O explozie cosmică rară şi impresionantă, care eclipsează cele mai multe supernove din Univers, a fost observată de cercetătorii de la Universitatea Queen's, Irlanda de Nord, informează DPA şi PA Media.
Noua şi neobişnuita explozie analizată de cercetători străluceşte cât sute de miliarde de sori, dar, în mod surprinzător, durează mai puţin de jumătate din durata unei supernove tipice.
Telescoapele din Hawaii, Chile şi Africa de Sud scanează integral în fiecare noapte cerul în căutarea oricărui obiect care se deplasează sau îşi modifică strălucirea.
La câteva zile de la detectarea exploziei - denumită AT2022aedm -, cercetătorii au obţinut mai multe date cu ajutorul New Technology Telescope din Chile şi au descoperit că are un aspect diferit de orice supernovă cunoscută.
Datele ulterioare provenite de la observatoarele din diverse locuri din lume au arătat că explozia s-a estompat şi s-a răcit mult mai rapid decât era de aşteptat.
Matt Nicholl, din cadrul catedrei de matematică şi fizică a Universităţii Queen's, a spus că echipa de cercetători au vânat cele mai puternice explozii cosmice timp de peste un deceniu, adăugând că aceasta ''este una dintre cele mai strălucitoare pe care le-am văzut vreodată''.
''De obicei, în cazul unei supernove foarte luminoase, s-ar fi estompat poate la jumătate din strălucirea maximă pe parcursul unei luni. Într-un interval similar de timp, AT2022aedm s-a estompat la mai puţin de un procent din strălucirea maximă - pur şi simplu a dispărut'', a spus el.
Locul unde s-a produs explozia a fost de asemenea descris ca surprinzător.
''Datele pe care le deţinem arată că acest eveniment s-a petrecut într-o galaxie masivă, roşie, situată la o distanţă de două miliarde ani-lumină. Galaxiile acestea conţin miliarde de stele asemănătoare Soarelui, dar nu ar trebui să aibă nicio stea suficient de masivă care să devină supernovă'', a adăugat Shubham Srivastav, cercetător în cadrul Queen's, informează Agerpres.