O dietă controlată "poate încetini boala Alzheimer"
Alimentaţia bogată în vitamine şi carne de peşte poate proteja creierul de la îmbătrânire în timp ce mâncarea de tip "junk food" are efectul opus, potrivit unui studiu.
Articol de Ionuţ Dragu, 02 Ianuarie 2012, 10:38
Potrivit unui studiu citat de BBC, persoanele în vârstă cu un nivel ridicat de vitamine şi acizi graşi omega 3 în sânge au înregistrat o degradare mai mică a creierului şi o performanţă mentală mai bună.
De asemenea, studiul a scos la iveală faptul că lmâncarea de tip fast-food nu contribuie la încetinirea degradării creierului în cazul bolnavilor de Alzheimer.
Astfel, potrivit BBC, cel mai bun sfat pentru bolnavii de Alzheimer este de a avea pe cât posibil o dietă cât mai echilibrată, cu o mulţime de fructe şi legume, să nu fumeze, să efectueze exerciţii fizice regulate şi să menţină tensiunea arterială şi colesterolul sub control.
În cadrul cercetării au fost luaţi în calcul nutrienţii din sânge în loc de informaţii din chestionare pentru a evalua dieta unei persoane.
Experţii din SUA au analizat probe de sânge de la 104 de persoane sănătoase, cu o vârstă medie de 87 de ani la care au fost depistaţi câţiva factori de risc cunoscuţi pentru apariţia bolii Alzheimer.
Cercetătorii au descoperit că cei care au avut mai multe vitamine B, C, D şi E în sânge, au răspuns mai bine la testele de memorie şi la cele legate de abilităţile de gândire.
Persoanele cu un nivel ridicat de acizi graşi omega 3, care se găsesc în principal în peşte, au avut, de asemenea, scoruri ridicate.
Nivelul cel mai scăzut a fost înregistrat la persoanele care au avut mai multe grasimi în sânge.
Potrivit BBC aceste grăsimi sunt comune în produsele alimentare procesate, inclusiv prăjituri, biscuiţi şi alimentele prăjite.