Numărul de exemplare din speciile de floră și faună sălbatică a scăzut cu aproape 70% în ultimele cinci decenii, conform WWF
Numărul de exemplare din speciile de floră și faună sălbatică a scăzut cu aproape 70% în ultimele cinci decenii, arată un raport al organizației World Wildlife Fund, lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Vieții Sălbatice. Gabriela Gârjoabă a citit raportul și are detalii.
Articol de Gabriela Gârjoabă, 03 Martie 2023, 16:45
În fiecare an, pe 3 martie este sărbătorită Ziua Mondială a Vieții Sălbatice, dată la care a fost semnată o convenție care protejează 38.700 de specii de animale și plante. Cu această ocazie, organizația de mediu WWF a lansat raportul "Planeta vie" pentru anul 2022, iar veștile nu sunt prea bune.
Datele arată că populații întregi de mamifere, pești, amfibieni, reptile și păsări au dispărut într-un mod alarmant începând din anul 1970, iar un milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția. În viziunea specialiștilor, dacă vom continua să consumăm resursele în același ritm, pierderea accelerată a faunei sălbatice va continua și va avea un impact major asupra capacității planetei de a susține generațiile actuale, dar și pe cele viitoare.
Cauzele principale sunt distrugerea habitatelor, blocarea rutelor de migrație, braconajul și modul în care ne producem hrana. Doar producția de alimente a cauzat 70% din pierderea biodiversității pe uscat și 50% din apa dulce la nivel mondial, susțin reprezentanții WWF.