"Nimeni nu poate câștiga un război nuclear"
Dintr-un război nuclear nimeni nu iese învingător, se arată într-o declarație comună a celor cinci țări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Ianuarie 2022, 07:55
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Dintr-un război nuclear nimeni nu iese învingător, se arată într-o declarație comună a celor cinci țări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, cu numai o zi înainte de cea de-a 10-a Conferință anuală de examinare a implementării Tratatului de neproliferare nucleară.
Într-o perioadă de mari tensiuni globale şi de negocieri cu Iranul, bănuit că ar urmări dotarea cu arma atomică, cei 5 s-au angajat astăzi să ia măsuri împotriva răspândirii armelor nucleare în lume - transmite corespondentul RRA la Moscova, Alexandr Beleavschi: ”În declarația lor comună, liderii celor cinci mari puteri nucleare, China, Franța, Marea Britanie, Rusia și Statele Unite, subliniază ca răspunderea lor primordială constă în a nu permite un război între statele ce deţin armament nuclear şi că într-un război nuclear nu pot exista învingători și el nu trebuie declanșat niciodată. Declarația reafirmă că armele nucleare trebuie să servească doar scopurilor defensive, descurajarea agresiunii și prevenirii războiului, iar proliferarea lor trebuie prevenită. Cele cinci mari puteri nucleare au confirmat valabilitatea propriilor declarații conform cărora ele nu-şi au armele nucleare îndreptate unele împotriva celorlalte, nici împotriva altor state, ca și angajamentul de a aplica la nivel național măsuri de prevenire a folosirii neautorizate sau accidentale a armelor nucleare. Cei 5 lideri au subliniat dorința de a preveni cursa înarmărilor, ca și importanța respectării acordurilor în domeniul neproliferării și în special a Tratatului de neproliferare nucleară. Declarația confirmă și dorința celor 5 de a coopera cu toate țările în scopul creării unei atmosfere de securitate, de a căuta abordări diplomatice pentru a evita o confruntare militară și de a întări stabilitatea, predictibilitatea și încrederea reciprocă, ca și angajamentul de a aborda un dialog constructiv bazat pe respect mutual și recunoașterea reciprocă a intereselor și îngrijorărilor în domeniul securității. După cum a anunțat Ministerul rus de Externe, declarația comună a celor cinci mari puteri nucleare a fost pregătită la inițiativa Moscovei, cu ocazia celei de a 10-a Conferințe internaționale consacrate realizării Tratatului de neproliferare nucleară, ce ar urma să înceapă marți, la New York. Deși conferința a fost amânată din cauza pandemiei, cei cinci au decis să se dea publicității declarația, dată fiind importanța acesteia.”