Mitropolit la 89 de ani
Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Clujului, a fost felicitat cu ocazia împlinirii a 89 de de ani.
18 Martie 2010, 14:27
Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, Mitropolit al Albei, Crişanei şi Maramureşului şi Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului a fost felicitat de zeci de persoane, în cadrul Zilei Porţilor Deschise.
Mitropolitul a împlinit astăzi 89 de ani, iar zeci de persoane, atât autorităţi locale, reprezentanţi ai clerului, ai mediului universitar dar şi copii de la grădiniţa patronată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului au dorit să îi facă urări cu această ocazie.
Potrivit corespondentului nostru la Cluj, Ciprian Iancu, la Mitropolie oaspeţii au fost serviţi în cadrul unei recepţii cu mâncare de post dar şi cu câte un pahar de vin, iar fiecare a fost binecuvântat la Mitropolit.
Dimineaţa a avut loc o liturghie religioasă, iar la finalul acesteia un Te Deum.
Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania (n. 18 martie 1921, comuna Glăvile, judeţul Vâlcea) este cunoscut şi ca scriitor, poet şi dramaturg al literaturii româneşti contemporane.
A urmat şcoala primară în satul natal, apoi cursul secundar l-a făcut la Bucureşti. S-a înscris la Seminarul Teologic Central din Bucureşti ale cărui cursuri le-a urmat în perioada 1933-1941.
În anul 1941 a fost arestat o lună de zile pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar.
În anul 1942 a fost arestat şi condamnat din nou, la şase luni de închisoare, pentru că ar fi deţinut în podul Mănăstirii Cernica materiale legionare şi arme.
La 2 februarie 1942 s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, dându-i-se numele de Bartolomeu.
În anul 1958 a fost din nou arestat, sub acuzatia de activitate legionară înainte de 23 august 1944. A fost condamnat de către Tribunalul Militar Ploieşti la 25 de ani de muncă silnică pentru "uneltire contra ordinii sociale". Şi-a ispăşit pedeapsa în închisoarea de la Aiud la secţia "politici".
În 1964 a fost eliberat, împreună cu alţi deţinuţi politici, în urma unui decret dat de autorităţi de desfiinţare a detenţiei politice.
În anul 1966 a fost trimis de către Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite unde a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române.
Reîntors în ţară, este director al Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, între anii 1976-1982.
Pe 2 martie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat pe Prea Cuviosul Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului şi Clujului la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Controverse
Generalul Ion Mihai Pacepa, fost şef al serviciilor secrete române, afirmă în memoriile sale că Valeriu Anania ar fi fost agent al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE), calitate în care ar fi spionat pentru regimul comunist din România.
ÎPS Bartolmeu Anania a declarat că în anul 1976 Securitatea l-ar fi împiedicat să se întoarcă în Statele Unite, somându-l să predea documentele personale de provenienţă americană (cardul de identitate şi paşaportul).
"Am reuşit însă să predau aceste documente Consulatului American. Chiar dacă nu s-ar fi petrecut intervenţia brutală a Securităţii, tot nu aş fi rămas pe viaţă în Statele Unite”, a povestit mitropolitul Bartolomeu.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a afirmat, la 22 ianuarie 2008, că agentul cu numele de cod "Apostol” din dosarul de urmărire al fostului mitropolit al Ardealului Antonie Plămădeală, era Valeriu Anania, actualul mitropolit al Clujului.