Micii supravieţuiesc reglementărilor europene
O nouă listă de aditivi alimentari permişi în Uniunea Europeană intră de astăzi în vigoare. Reevaluarea tuturor aditivilor alimentari este programată să se încheie până în 2020.
01 Iunie 2013, 16:20
Printre aditivii aprobaţi după o evaluare ştiinţifică se află şi bicarbonatul de sodiu, fără de care micii româneşti riscau să dispară.
Lista reînnoită conţine doar aditivii alimentari a căror siguranţă în alimentaţie a fost evaluată ştiinţific.
Aditivii sunt specificaţi clar, potrivit fiecărei categorii de alimente pentru care sunt folosiţi.
Aşa cum se ştie, aditivii alimentari sunt folosiţi pentru conservarea alimentelor, pentru a le da o anumită culoare sau a le îndulci, iar condiţiile în care folosirea lor este permisă la nivel european sunt în primul rând siguranţa alimentară dovedită ştiinţific, să fie justificaţi tehnologic, să nu inducă în eroare consumatorul şi să fie în beneficiul acesteia.
Autoritatea europeană pentru securitatea alimentară este pe cale să reevalueze întregul program referitor la aditivii permişi în alimentaţie, având în vedere că cele mai multe evaluări pentru aceste substanţe datează de la începutul anilor '80-'90 sau chiar de la începutul anilor '70.
Reevaluarea tuturor aditivilor alimentari este programată să se încheie la nivel european până în anul 2020.