Metodă nouă de înșelăciune prin intermediul aplicațiilor de mesagerie
Sub pretextul solicitării unui vot online într-un concurs fictiv, utilizatorii sunt direcționați către pagini frauduloase.
Articol de Mihaela Dumitrescu, 07 Februarie 2025, 22:10
Ministerul de Interne avertizează cu privire la o nouă metodă de înșelăciune prin intermediul aplicațiilor de mesagerie ale telefoanelor mobile. Este vorba despre solicitarea unui vot online într-un concurs fictiv. Sub acest pretext, utilizatorii sunt direcționați către pagini frauduloase, unde datele personale pot fi compromise, iar dispozitivele virusate.
Potrivit autorităților, în ultimii ani, amenințările cibernetice au cunoscut o dezvoltare rapidă, iar autorii dezvoltă diferite modalități de înșelăciune, creative și pline de emoție, pentru a impresiona și convinge potențialele victime. Mihaela Dumitrescu, despre recomandările autorităților pentru reducerea riscurilor din mediul online.
Reporter: Accesul neautorizat la datele bancare, compromiterea informațiilor personale și atacurile de tip phishing sunt doar câteva dintre amenințările la care utilizatorii pot fi expuși în lipsa unor măsuri de protecție. Cel mai bine este să evitați accesarea link-urilor primite prin mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a fi trimise de prieteni sau persoane necunoscute. De asemenea, trebuie să vă protejați informațiile sensibile.
Mai precis, nu introduceți date personale, coduri sau alte informații confidențiale pe site-uri neoficiale sau necunoscute. Înainte de a furniza astfel de informații, verificați autenticitatea platformei pe care ați fost direcționat. Utilizați și metode alternative de control.
Astfel, dacă primiți o solicitare suspectă din partea unei persoane cunoscute, contactați-o printr-un alt canal, cum ar fi apelul telefonic, pentru a confirma mesajul.
Folosiți autentificarea în doi pași pentru toate conturile dumneavoastră online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta.
Și, nu în ultimul rând, imediat raportați orice activitate suspectă. În cazul în care ați fost victima unui fraude online sau ați observat încercări de fraudă, anunțați de urgență autoritățile competente.