Medicii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 şi 18:00
În perioadele cu temperaturi foarte mari, trebuie să consumăm un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute.
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Iulie 2024, 07:56
Medicii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 şi 18:00. Aerul condiţionat trebuie setat la o temperatură cu cel mult 5° mai mică decât cea ambientală, iar ventilatoarele nu trebuie folosite când sunt peste 32°.
În perioadele cu temperaturi foarte mari, trebuie să consumăm un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. Medicul cardiolog Ştefan Busnatu atrage atenţia că toate problemele care apar în această perioadă caniculară pleacă în primul rând de la deshidratare.
Ştefan Busnatu: ”Dacă discutăm de oamenii care nu au o boală constituită, deshidratarea, expunerea la temperaturi crescute conduce la o stare de oboseală. Starea asta de oboseală se poate manifesta în maniere accentuate şi sub forma insolaţiilor, care reprezintă asocieri difuze senzoriale, cu dureri de cap, stări de vărsătură puternică, dureri abdominale şi stări de rău general. În situaţia în care pierdem sodiu, potasiu, calciu, magneziu, avem riscuri de a avea crampe musculare.
Dacă ne referim la inimă, problema cea mai mare e când oamenii încep să simtă palpitaţie şi să acuze tulburări de ritm, axcelerări de ritm, instabilitatea ritmului, bătăi neregulate şi lucrurile astea, din păcate, în contextul în care se asociază cu o scădere a lichidelor din organism, conduce la o hipotensiune, hipotensiune care poate fi provocatoare de evenimente adverse, pierderi de conştienţă, fiind lucrurile cele mai problematice.”
Medicii mai recomandă consumul de fructe şi legume proaspete şi evitarea cafelei, a sucurilor şi a băuturilor alcoolice./editor Florin Lepadatu/