Medicii recomandă evitarea abuzului de alimente şi alcool
Ca de fiecare dată la marile sărbători care vin după perioade lungi de post, medicii recomandă şi acum mai multă prudenţă în alimentaţie.
Articol de Radiojurnal, 25 Decembrie 2016, 14:10
Românii se adună, în mod tradiţional, în familie, la mult aşteptata masă de Crăciun.
Ca de fiecare dată la marile sărbători care vin după perioade lungi de post, medicii recomandă şi acum mai multă prudenţă în alimentaţie.
Specialiştii atenţionează că un meniu copios de Crăciun are între cinci şi şase mii de kilocalorii, iar necesarul unei persoane pentru o zi este de doar două mii.
Corespondentul RRA în Sălaj, Adrian Lungu, a aflat de la specialişti care sunt pericolele la care ne expunem făcând excese alimentare.
Medicii atrag atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru organism abuzul de alimente şi alcool.
Liviu Gârbea, medic: ”A se încerca cumpătarea la toate. Trebuie să înţelegem că nu putem duce mai mult în spate, mai multă greutate decât ceea ce creatorul ne-a dat prin construcţia pe care o avem. Nu bem şi mâncăm până cădem sub masă. Asta este tot. Restul, explicaţii, pot să vin cu amănunte, ce se întâmplă dacă mănânci prea gras, dacă mănânci prea dulce, dacă, de exemplu, după două farfurii de sarmale, după ce înainte ai mâncat piftie, răcituri, după care cârnaţi, caltaboşul prăjit etc, etc. mai vii şi cu o farfurie de tort, cum să spun, tragedia să fie completă, tragedia culinară”.
Potrivit medicilor, o mare atenţie trebuie avută inclusiv în cazul copiilor./dstanesc