Mărţişorul la români
Ziua de 1 Martie simbolizează începerea primăverii.
Articol de Ioana Dogaru, 01 Martie 2010, 11:13
Ce simbolizează "Mărţişorul"?
Mărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, care apare în tradiţia românească.
Simbolistica mărţişorului este de prevestire a sosirii primăverii.
Sărbătoarea Mărţişorului este o tradiţie specific românească, neîntâlnită în alte culturi.
Şnurul de mărţişor, format din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, caldură-frig, lumină-întuneric, fertilitate-sterilitate.
Mărţişoare caritabile
Elevii de la Liceul german „Adam Muller Guttenbrunn” din Arad s-au întrecut în a confecţiona mărţişoare din materiale reciclabile, banii obţinuţi din vânzarea lor fiind donaţi pentru modernizarea secţiei Pediatrie a Spitalului judeţean.
Coji de portocale, cofraje de ouă, paste făinoase, pungi, ambalaje, şerveţele, toate s-au transformat în ingrediente ale reţetei unui mărţişor caritabil.
Materialele reciclabile au fost lipite, pictate şi apoi ornate cu şnurul alb-roşu.
Apoi au fost scoase la vânzare în parcarea unui hypermarket unde elevii au obţinut aproximativ 1.000 de lei din vânzarea mărţişoarelor.
Elevii aceluiaşi liceu vor forma un lanţ uman în jurul Spitalului clinic judeţean din Arad, pentru a sensibiliza opinia publică vizavi de importanţa donaţiilor de orice fel pentru modernizarea unităţilor sanitare, ne transmite corespondentul nostru, Ioan Suciu.
Jandarmi cu flori şi mărţişoare
Doamnele şi domnişoarele care vor trece luni prin pieţele din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca vor primi câte o floare şi un mărţisor din partea jandarmilor, ne spune trimisul nostru la Cluj, Ciprian Iancu.
Echipaje ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ai Grupării Mobile de Jandarmi vor oferi câte o floare şi un mărţisor fiecărei femei care va trece prin Piaţa Unirii sau Piaţa Avram Iancu.
Cu aceasta ocazie vor fi oferite în total 300 de flori, respectiv 300 mărţişoare.
Târg de mărţişoare în Bucovina
Centrul pentru Cultura şi Arte "Carmen Saeculare", din Piatra Neamţ, organizează prima ediţie a Tîrgului de Mărţişor, cu felicitări, mărţişoare şi alte simboluri ale primăverii, relizate de creatori din întreaga ţară.
Târgul va avea loc în Piaţa Turnului, acolo unde iubitorii de frumos se pot întâlni şi cu cei care fac din confecţionarea de simboluri specific noului anotimp o adevarată artă, ne transmite corespondentul nostru din Neamţ, Ştefan Daraban.
"Mărţişor" în Capitală
Şi în Bucureşti sunt organizate evenimente în cinstea sosirii primăverii.
La Sala Dalles are loc până pe 8 martie, târgul D'alle Mărţişorului, unde artiştii îşi vor prezenta mărţişoarele şi podoabele lucrate manual.
Muzeul Naţional de Geologie organizează tot până pe 8 martie, Târgul de Mărţişor, expoziţie cu vânzare de bijuterii, cristale, pietre preţioase şi semipreţioase.
Vizitatorii târgului vor putea alege cadoul potrivit dintr-o gamă variată de pietre preţioase, fie sub formă de bijuterii montate în aur şi argint, fie în formă naturală.
Un alt târg de mărţişoare va fi deschis până pe 8 martie la ceainăria Teatrului Act, Sala de Lectură.