Marea Nordului va deveni „cea mai mare centrală energetică verde din lume”
Marea Nordului va deveni, în curând, cea mai mare centrală energetică verde din lume, potrivit proiectului grandios anunțat de nouă țări, luna trecută. Așa cum scrie Financial Times, industria energetică regională a avertizat, însă, că nu poate pune în practică aceste angajamente, mai ales din cauza lipsei de muncitori calificați.
Articol de Octavian Begu, 30 Mai 2023, 18:55
Cele nouă țări s-au angajat să crească de zece ori capacitatea de producție de electricitate din surse eoliene, în Marea Nordului, de la 30 la 300 de gigawați în 2050. Companiile europene au avertizat că investițiile singure nu vor fabrica turbinele centralelor și nici nu vor opera parcurile eoliene, iar guvernele naționale trebuie mai întâi să pună la punct competențele necesare.
Din cauza temerilor privind pierderile de locuri de muncă, guvernele sunt reticente la ideea de a muta muncitori din vechile industrii. Pe de altă parte, lipsa de competențe și mână de lucru calificată poate afecta dezvoltarea de noi industrii. Experții cred că guvernele europene trebuie să învețe din abordarea Statelor Unite și să ofere stimulente fiscale suplimentare firmelor care plătesc salarii mai mari și angajează ucenici în industriile ecologice. Și în România este urgentă o adaptare la tranziția verde.
De abia la sfârșitul anului trecut s-au introdus trei noi ocupații referitoare la energia eoliană, respectiv tehnicieni pentru instalare turbine de mentenanță și pentru inspecții și reparații pale de turbine. Se estimează crearea a peste douăzeci de mii de noi locuri de muncă până în 2030, în zonele de energie solară și eoliană.