"La vera pizza", pe cale de dispariţie în Italia
Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia producătorilor agricoli din Italia, două treimi din ingredientele folosite la prepararea unei pizza sunt din China, Ucraina şi Spania.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 30 Mai 2014, 11:13
Adio pizza made in Italy: doua din trei sunt străine. Potrivit cercetărilor realizate de Asociatia producătorilor agricoli din Italia, Coldiretti, 63% din pizza din Peninsula conține un mix de ingrediente care provin din strainatate.
Este vorba mai exact de mozzarelle fabricate in țările de Est, roșii aduse din China si faina din Ucraina. In plus uleiul folosit nu este extravirgin, ci de floarea soarelui sau altfel de semințe.
Si toate acestea in ciuda cererilor din partea milioanelor de consumatori care in fiecare zi comanda felul de mâncare preferat.
Studiul realizat de Coldiretti a analizat cum se schimbă obișnuințele alimentare ale italienilor de la începutul crizei: in pizzerii se serveste tot mai mult un produs preparat cu mozzarella obținută nu cu lapte, ci cu aditivi, mozzarella care provine din țările de Est, rosii chinezești si americane in schimb de cele italiene, ulei de masline tunisian sau spaniol sau ulei de semințe in loc de cel extravirgin italian si făină franceză, nemțească si ucrainiană care o înlocuiește pe cea obținută din gâul de pe teritoriul italian.
In 2013, in Italia au fost importate 481 de milioane de litri de ulei de masline, peste 80 milioane de kg de cheag pentru mozzarella, 105 milioane de kg de suc de rosii din care 58 milioane din Statele Unite ale Americii si 29 milioane de kg din China si 3,6 miliarde de kg de grâu, cu tendința de crestere a cantitatii cu 20% in primele doua luni ale anului 2014.
Cifrele demonstrează, potrivit Coldiretti, ca in prezent originalitatea italiana a produsului servit in cele 50.000 de restaurante - pizzerii - din Peninsula este compromisa.