Italia, plină de capcane pentru turişti
Criza economică pare să îi determine pe comercianţii italieni să încerce să profite suplimentar de pe urma turiştilor.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 25 August 2009, 13:29
Coboară din avion sau din tren şi găsesc un numar incredibil de mare de taximetrişti doritori să-i conducă pâna la hotel, desigur fără să ştie că la un preţ dublu faţă de cel real (asta doar pentru că sunt turişti străini). Ajung în centrul oraşului şi plătesc pentru o ingheţată, că de fără ingheţată în Italia nu se poate, 10 euro, preţul real fiind de maxim 3 euro. Ca să nu mai vorbim de câte o cină romantică într-una din pieţele din Roma care poate ajunge chiar la sute de euro.
Numai cu cateva săptămâni în urmă un cuplu de japonezi a plătit pentru o cină de 40 de euro la un restaurant din Piazza Navona, 70 de euro, întamplarea încheindu-se cu un denunţ la Primarie şi la Ministerul Turismului, dar şi cu sute de bilete de vacanţă anulate, ale altor japonezi care refuză să mai vină la Roma.
Turiştii se plâng din ce în ce mai mult de serviciile slabe şi scumpe pe care le întalnesc în capitala italiană. Un hotel de trei stele la Roma arată şi are servicii de o stea, o cafea de 70 de cenţi la un bar pentru turişti are preţul de 1 euro, o apă minerală pe care ca italian o cumperi cu 80 de cenţi pentru turişti ajunge la 2 euro şi chiar la 2 euro şi 50 de cenţi.
O hartă a capitalei costă la Fontana di Trevi 5 euro, în vreme ce doi paşi mai încolo ajunge doar la 2 euro şi 50 de cenţi.
Situaţii asemănătoare se întâlnesc şi la Florenţa şi Veneţia, unde, de exemplu, un cuplu de englezi plăteşte pentru două prajituri, un capucino şi o apă minerală consumate la o masă din piazza San Marco 34 de euro şi 50 de cenţi, în vreme ce doi italieni pentru aceeaşi consumaţie la acelaşi local 29 de euro, cu 5 euro şi 50 de cenţi mai puţin. Diferenţa este că pe bonul turiştilor străini apare şi o taxă de orchestră, orchestră care de altfel la acea oră nici măcar nu se auzea.