In vino veritas
Cel mai vechi vin din lume ar putea fi italian.
Articol de Florin Lepădatu, 31 August 2017, 08:04
Cel mai vechi vin din lume ar putea fi italian.
Cercetătorii dintr-o echipă internaţională au descoperit pe coasta vestică a Siciliei reziduuri de struguri fermentaţi, ce ar putea proveni de la o băutură alcoolică produsă în jurul anului 4.000 î.e.n., a anunţat France Presse.
"Atunci când am publicat articolul despre studiul nostru, nu ne-am imaginat că ar putea fi vorba despre cel mai vechi vin descoperit vreodată în lume, însă informaţiile care ne parvin ne fac să credem că lucrurile ar putea sta astfel", a declarat Enrico Greco, profesor de chimie la Universitatea Catania din Sicilia.
Autorii studiului fac parte dintr-un grup internaţional de cercetători, coordonaţi de arheologul italian Davide Tanasi de la Universitatea South Florida, aflat la originea acestei descoperiri, ce a fost prezentată în revista Microchemical Journal.
Oamenii de ştiinţă au analizat reziduurile aflate în mai multe vase descoperite într-o peşteră de pe muntele Kronio, în apropiere de Agrigente, "probabil un sit votiv unde se aduceau ofrande divinităţilor", a explicat Enrico Greco.
"Faptul că acele vase se aflau într-o peşteră a evitat acoperirea lor cu pământ, permiţând conţinutului lor să se conserve şi chiar să se solidifice de-a lungul secolelor", a precizat acelaşi cercetător.
Mai multe tehnici combinate de analiză, inclusiv una bazată pe rezonanţă magnetică nucleară, au dezvăluit o prezenţă importantă a acidului tartric, cel mai abundent din grupul acizilor produşi de struguri.
După analizarea conţinutului de către chimişti, arheologii au efectuat o datare a acestuia, comparând vasele de ceramică cu alte vase provenind din situri învecinate.
Potrivit concluziilor lor, vasele în cauză provin din al patrulea mileniu de dinainte de Iisus Hristos, cu 3.000 de ani mai devreme decât primele forme de viticultură descoperite în Italia, în Sardinia.