În Delta Dunării, şalăul ajunge din ce în ce mai rar în plasele pescarilor
În Delta Dunării, şalăul ajunge din ce în ce mai rar în plasele pescarilor, în ciuda faptului că autoritățile fac în fiecare primăvară repopulări.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Noiembrie 2022, 15:26
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - În Delta Dunării, şalăul ajunge din ce în ce mai rar în plasele pescarilor, în ciuda faptului că autoritățile fac în fiecare primăvară repopulări. În complexul lagunar Razim-Sinoe, capturile din această specie sunt de cel puțin trei ori mai mici față de anii trecuți. Luiza Rosetti relatează: ”Şalăul reprezintă acum doar maximum 5% din capturile pescarilor din complexul Razim, în contextul în care acum 10 ani, peștele valoros reprezenta circa 40% din capturi.
Cătălin Balaban, președintele Asociației Golovița: ”Dacă nu se intervine cât mai repede în amenajarea sau refacerea zonelor de reproducere, scăderea capturilor de pește continuă.”
Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei, spune că, de la începutul anului, pescarii din complexul Razim-Sinoe au capturat doar 4 tone de șalău.
Gabriel Marinov: ”De câţiva ani, rezervația, împreună cu Institutul de cercetări din Delta Dunării, populează cu șalău. Încercăm de anul viitor să facem același lucru și cu o altă specie - plătica - la care se înregistrează scăderi drastice ale capturilor, știindu-se faptul că plătica reprezintă și una dintre principalele surse de hrană ale șalăului.”
Din 2015, Administraţia Deltei populează în fiecare primăvară complexul Razim-Sinoe cu cel puțin 1.000 de cuiburi de icre embrionate de șalău.”