În Caraş-Severin se produce brânză de găinuşă
Este unul dintre produsele ecologice lăudate de crescătorii de oi din zonă.
Articol de Mario Balint, 05 Februarie 2023, 15:59
Dacă nu ştiaţi, există şi brânză de găinuşă. O puteţi gusta numai dacă mergeţi în Caraş-Severin.
Este unul dintre produsele ecologice lăudate de crescătorii de oi din zonă.
-: Avem un sortiment de brânză, pe care, cred eu, îl găsiți numai la noi, brânză de găinuşă, găinușa fiind o plantă care apare înaintea ierbii, deci oile fiind scoase mai devreme la pădure, iarba e mai puțină și oile, ca să se hrănească cu ceva, preferă această găinușă, care-i dă şi produsului finit, adică brânzei, un gust mai aparte.
Reporter: În județ nu se practică agricultură intensivă și, în consecință, producția este în mare parte ecologică, spune doctor inginer Liviu Munteanu.
Liviu Munteanu: Teoretic, județul Caraș-Severin este o zonă ecologică, aș putea spune, într-un procent de peste 80%, datorită faptului că nu se practică agricultură intensivă. Noi nu avem suprafețe mari ocupate cu sere și solarii. În rest, avem bazine legumicole, cum este cel de la Văliug, unde totuși se produc legume foarte bune din punct de vedere calitativ.
Reporter: Din păcate, cumpărătorii nu sunt încă convinși de agricultura ecologică.
Liviu Munteanu: Se vinde pe piețe și, individual, se vând în așa-numitul comerț de nișă. Au clienți stabili din orașe. Mai apar și pe piață, însă nu există o piață organizată a produselor ecologice.
Reporter: Când cumpărați produse din piață, cumpărați produse ecologice sau produse obișnuite?
-: În mod normal, luăm obișnuite, dar aș prefera ecologice, dar sunt mai greu de găsit.
Reporter: După ce știți că-s ecologic?
-: Păi nu știm, tocmai, de aceea nu cumpărăm. Prețurile sunt mai mari la produsele ecologice, dar nu avem garanția că sunt și ecologice.