Globurile de Aur își așteaptă câștigătorii
Gala decernării premiilor Globurile de Aur are loc în această seară. Evenimentul reprezintă un reper bun pentru nominalizările premiilor Oscar de pe 25 ianuarie.
16 Ianuarie 2011, 10:43
Printre toate vedetele care vor străluci duminică seara în Sala Balului Internaţional a hotelului Beverly Hilton, cele 30 de mii de cristale Swarowski venite din Austria ar putea să primească admiraţia tuturor.
Dacă nominalizările din decembrie pentru Globurile de Aur au deschis sezonul premiilor din capitala filmului, duminică seara, după ce vor fi anunţaţi câştigătorii, va începe cea mai aşteptată cursă a lumii cinematografice, aceea pentru Oscar.
La Globul de Aur filmul "The King’s Speech" al regizorului britanic Tom Hooper a primit 7 nominalizări conducând astfel în faţa producţiilor precum "The Social Network" dar şi "The Fighter" care au obţinut 6 nominalizări.
Pelicula "The King’s Speech" a câştigat nominalizări la categoria "cel mai bun regizor" pentru Tom Hooper, dar şi la categoriile "cel mai bun actor" pentru Colin Firth, "cel mai bun actor în rol secundar" pentru Geoffrey Rush şi cea mai bună actriţă în rol secundar pentru Helena Bonham Carter.
Născut în 1972, regizorul britanic Tom Hooper a început să facă filme de scurt metraj la vârsta de 13 ani cu o cameră Bolex cu peliculă de 16 mm dăruită de unchiul său, Tom Hooper .
Atunci a realizat filmul pe care l-a intitulat "Runaway Dog".
Mai târziu, în 2004, Tom Hooper şi-a făcut debutul ca regizor de film artistic cu o dramă sud-africană intitulată "Red Dust".
Tom Hooper a început să lucreze pentru filmul "The King’s Speech" în 2009, după ce mama sa, australiancă a fost invitată într-un teatru din Londra la o lectură a piesei după care a fost adaptat filmul.
Textul dramaturgic este o poveste despre Regele George VI şi terapeutul său care îl ajută pe nesigurul monarh să poată rosti discursuri şi să devină un lider cu adevărat.
"Trebuie să citeşti această piesă”, i-a recomandat regizorului mama sa. Tom Hooper povesteşte că "am citit-o şi mi s-a părut extraordinară". Filmările pentru pelicula "The King’s Speech" au început în Marea Britanie din 2009.
"The Social Network" și "The Fighter" au câte șase nominalizări
Între cele șase nominalizări obţinute de povestea despre Facebook, "The Social Network" se numără cea pentru "cel mai bun film – dramă", "cel mai bun regizor" pentru americanul David Fincher şi "cel mai bun actor" pentru Jesse Eisenberg.
David Fincher s-a născut la 28 august 1962 în Denver, Colorado şi a obţinut o nominalizare pentru Oscar şi în 2008, la categoria "cel mai bun regizor" pentru filmul "The Curious Case of Benjamin Button".
Inspirat de filmul "Butch Cassidy and the Sundance Kid", David Fincher a început să facă filme la vârsta de 8 ani cu un aparat de filmat cu peliculă de 8 mm.
Filmul "The Social Network" descrie luptele legale ale tânărului fondator al Facebook, Mark Zuckerberg.
Scenariul este adaptat după volumul "The Accidental Billionaires" de Jesse Eisenberg.
Cu o distribuţie tânără, David Fincher a început filmările la "The Social Network” în octombrie 2009. Filmul a ieşit pe marile ecrane un an mai târziu.
"The Fighter" a obţinut tot 6 nominalizări între care 4 pentru performanţele actoriceşti, precum "cel mai bun actor" - Mark Wahlberg, "cel mai bun actor într-un rol secundar" - Christian Bale şi cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru Amy Adams şi Melissa Leo.
"The Fighter" a fost nominalizat şi la categoria "cel mai bun regizor" pentru americanul David O’Russell.
Născut la 20 august 1958 la New York, regizorul scenarist american a realizat o poveste cinematografică despre viaţa unui boxer profesionist.
"The Fighter" a intrat în cinematografele americane în decembrie 2010.
"Concertul" de Radu Mihăileanu, nominalizat pentru cel mai bun film într-o limbă străină
Alături Eisenberg şi Wahlberg Firth au mai fost nominalizaţi la categoria "cel mai bun actor de dramă" James Franco, pentru rolul din "127 Hours" şi Ryan Gosling pentru cel din "Blue Valentine".
La categoria "cea mai bună actriţă" au fost nominalizate Halle Berry pentru rolul din "Frankie and Alice", Nicole Kidman pentru cel din "Rabbit Hole", Natalie Portman pentru rolul din "Black Swan" şi Michelle Williams pentru cel din "Blue Valentine".
La categoria "cel mai bun film - comedie/musical" au fost nominalizate filmele "Alice in Wonderland", "Burlesque", "Red", "The Kids are Allright" şi "The Tourist".
La categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" au fost nominalizate peliculele "Concertul" în regia românului Radu Mihăileanu, "Biutiful" în regia mexicanului Alejandro Gonzalez Inarritu, "The Edge" semnat de rusul Alexey Uchitel, "I Am Love", în regia italianului Luca Guadagnino şi "In a Better World" de daneza Susanne Bier.
Asociaţia presei străine de la Hollywood acordă premii pentru 25 de categorii ale cinematografiei.
Deşi "Globurile de Aur" reprezintă un ghid pentru nominalizările premiilor Oscar de pe 25 ianuarie, există perspectiva unor noi divergenţe pentru că filmul "The Social Network" a primit deja avizele favorabile din partea criticilor de film atât din Los Angeles cât şi din New York care l-au desemnat drept cel mai bun film al anului.