Ghid de protecţia datelor online pentru părinţi, copii şi profesori
Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică - DNSC - a publicat un ghid de protecţia datelor online pentru părinţi, copii şi profesori.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 August 2024, 11:08
Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică - DNSC - a publicat un ghid de protecţia datelor online pentru părinţi, copii şi profesori. Acest document explică ce înseamnă datele personale, precum numele, adresa, emailul sau chiar locaţia de pe telefonul mobil şi cum pot fi ele protejate.
Vine cu mai multe detalii Cristian Bâcâin: ”Ghidul publicat de DNSC arată că există şi date personale considerate speciale, precum informaţiile legate de starea de sănătate, amprentele şi datele biometrice. Pe baza lor, hoţii cibernetici pot crea documente false sau chiar pot sparge conturile personale, folosindu-se de identitatea păgubitului în online, chiar şi pentru a propaga informaţii false.
De exemplu, dacă un atacator reuşeşte să afle numele, adresa, CNP-ul sau datele de identificare în relaţia cu banca, el poate deschide conturi bancare, poate lua împrumuturi sau comite alte infracţiuni, totul în numele nostru. Specialiştii în securitate cibernetică atrag atenţia că până şi cele mai inofensive activităţi pot fi copiate, modificate sau trucate şi refolosite în detrimentul persoanei furate; printre acestea se numără chiar şi jucatul online sau postatul pe Facebook. Unde aţi fost în vacanţă, ce aţi mai cumpărat, unde lucraţi sau la ce şcoală învaţă copiii.
În aceste condiţii, este foarte important să stabilim cu mare atenţie cui îi permitem accesul la ce publicăm în social media şi în diverse aplicaţii. Părinţii trebuie să ştie că, pentru majoritatea serviciilor online, este necesar consimţământul lor pentru prelucrarea datelor personale ale copilului mai mic de 16 ani. Măsura se aplică reţelelor sociale ca Facebook, Instagram sau TikTok, precum şi platformelor de pe care se poate descărca muzică şi cumpăra jocuri online.”/editor Florin Lepadatu/