Germanii se tem că la pensie vor trăi în sărăcie
Peste patru milioane de angajaţi germani au un salariu lunar de mai puţin de 1500 de euro, suma care le-ar fi asigurat pensia minimă, observă Der Spiegel.
14 Septembrie 2012, 13:44
Pe măsură ce populaţia Germaniei îmbătrâneşte, rata natalităţii scade şi o mai mică parte a germanilor contribuie la fondul naţional de pensii, pensiile acordate bătrânilor devin o problemă spinoasă a societăţii.
Ministrul german al muncii, Ursula von der Leyen, a anunţat recent date îngrijorătoare privind nivelul viitor al pensiilor, scrie Der Spiegel.
Potrivit acestora, în Germania, din 24 de milioane de angajaţi, peste patru milioane au un salariu lunar de mai puţin de 1500 de euro, sumă care le asigură pensia minimă.
Ursula von der Leyen a propus creşterea, în anumite circumstanţe, a pensiilor acordate celor care au contribuit la fondul de pensii vreme de mai mulţi ani.
Însă, potrivit Der Spiegel, aşa numita pensie subsidiară promovată de ministru ar ajuta foarte puţini angajaţi şi ar duce la apariţia unor noi inechităţi.
"Risc crescut de longetivitate" în Germania
În anii '60, pensionarii aveau asigurate beneficii de pensionare pentru zece ani.
Astăzi, o perioadă de pensionare tipică durează de două ori mai mult, fapt ce ar putea duce la apariţia aşa numitului "risc crescut de longetivitate".
Der Spiegel anticipează că până în 2060, perioada de pensionare pentru bărbaţi va fi de 25 de ani, iar pentru femei va fi de 27 de ani.
Faptul sporeşte riscul unei creşteri a nivelului de sărăcie din Germania, în contextul în care pensiile scad.
În încercarea de a atenua impactul determinat de scăderea natalităţii, de la sfârşitul anilor '90, guvernele au modificat în mod repetat legea pensiilor şi au mărit vârsta de pensionare, astfel încât, în prezent, germanii ies la pensie la 67 de ani.
În acelaşi timp, nivelul plăţilor de pensionare din prezent va scădea de la 51% din ultimul salariu net, la 43% în 2030.
Doar 2% dintre pensionari trăiesc doar din pensia minimă
În prezent, doar 2% dintre cei 20 de milioane de pensionari germani se bazează pe pensia minimă asigurată din contribuţiile la stat.
Angajaţii cu forme legale, posesori a unui loc de muncă stabil, pot beneficia la pensie de planurile asigurate de companii sau de asigurările de viaţă.
Situaţie este însă delicată pentru cei cu joburi pe termen scurt şi pentru cei plătiţi puţin.
În anul 2007, agenţia guvernamentală pentru pensii a publicat un studiu cu rezultate alarmante.
Documentul evidenţează o creştere a nivelului de sărăcie în rândul persoanelor de vârsta a treia.
Motivul îl constituie creşterea numărului de germani cu situaţii de muncă neclare.
Din 1996, cifra a crescut dramatic, de la 6 milioane la peste 10 milioane.
Statisticile includ 3 milioane de zilieri, 5 milioane de angajaţi cu jumătate de normă şi 2,5 de milioane de liber profesionişti, a căror contribuţie la fondul de pensii este relativ mică.
Acestora li se adaugă alte opt milioane de germani care muncesc pentru mai puţin de nouă euro pe zi.