Germanii, cei mai mulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara lor
Un studiu realizat Fundaţia Germană Bertelsmann relevă că germanii sunt cei mai mulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara lor.
Articol de Radiojurnal, 07 Septembrie 2017, 09:34
Un studiu realizat Fundaţia Germană Bertelsmann şi publicat miercuri relevă că, dintre cetăţenii europeni, germanii sunt cei mai mulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara lor.
Studiul mai relevă şi că, pe fondul situaţiei economice bune, societatea germană este mai puţin polarizată politic decât în ţări precum Franţa ori Marea Britanie, unde partidele populiste se bucură de susţinere consistentă.
Realizat la nivelul întregii Uniuni Europene, sondajul intervine în ajutorul alegerilor parlamentare din Germania, la care, scrie presa germană, se prefigurează victoria mai mult ca sigură a Angelei Merkel. Corespondentul nostru la Bonn, Vlad Drăghicescu, analizează rezultatele sondajului.
Reporter: 59% dintre cetăţenii germani, arată investigaţia, consideră că ţara lor se îndreaptă într-o direcţie bună. Numărul lor este mult mai mare decât în luna martie, când numai 31% dintre ei s-au declarat satisfăcuţi de mersul lucrurilor în Republica Federală. Rezultatul sondajului a luat prin surprindere mai mulţi analişti din presa germană, care consideră că cifrele prefigurează o victorie, oricum aşteptată, a cancelarului Angela Merkel la alegerile lesislative din 24 septembrie. Unii comentatori au remarcat faptul că nu întâmplător şefa guvernului german mizează odată în plus pe o campanie electorală lipsită de controverse şi atacuri la adresa contracandidaţilor, sugerând, în schimb, stabilitate şi experienţă şi amintind cu orice ocazie că economia Germaniei se simte bine, fiind rezultatul unei bune guvernări. Altfel stă situaţia în alte ţări.
De pildă, numai 13% dintre italieni consideră că ţara lor este pe drumul cel bun. În Marea Britanie optimişti sunt numai 31% dintre cetăţeni, iar în Franţa 36%. 63% dintre germani, mai relevă studiul, sunt mulţumiţi de modul în care funcţionează democraţia în ţara lor, iar 77% afirmă că situaţia economică personală fie nu s-a schimbat, fie s-a îmbunătăţit în ultimii doi ani. Cetăţenii Republicii Federale sunt însă pesimişti când vine vorba despre Uniunea Europeană, numai 28 de procente dintre ei considerând că aceasta merge în direcţia corectă.
În Franţa, 38% dintre cei cuprinşi de cercetare au încredere în Uniune. Cea mai mare neîncredere în Uniunea Europeană o manifestă Italia, ţară afectată în ultima vreme de o gravă criză a migraţiei, unde numai 17 procente din populaţie crede că UE se află pe drumul cel bun, arată sondajul Bertelsmann. Tot italienii sunt şi cei mai critici la adresa Germaniei, 69% dintre ei afirmând că această ţară joacă un rol negativ în Europa. Într-un interviu acordat influentului cotidian german Die Welt, Isabell Hoffmann unul dintre autorii studiului afirmă că: "Brexitul a reprezentat cea mai bună pledoarie în favoarea Uniunii Europene".
Alegerea lui Donald Trump preşedinte al SUA, precum şi campaniile electorale foarte dure din Franţa, Austria şi Olanda i-au determinat pe mulţi germani să considere că ţara lor se găseşte într-o situaţie mai bună. Studiul scoate în evidenţă faptul că societatea germană este mai puţin polarizată din punct de vedere politic decât alte societăţi europene, unde problemele economice au dat apă la moară partidelor populiste. De pildă, la capitolul "Opţiuni politice", 80% dintre germani declară că sunt de centru, faţă de numai 51% în Franţa şi de 66% media europeană.