FOTO: Căsuţa veveriţelor, noul punct de atracţie al parcului din Bistriţa
O căsuţă în care în care se află o familie de veveriţe cu patru pui atrage copiii ca un magnet.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 28 Aprilie 2016, 14:27
De astăzi, Parcul Municipal al Bistriţei este şi mai atractiv. O căsuţă în care în care se află o familie de veveriţe cu patru pui atrage copiii ca un magnet. Primăria Bistriţa a cheltuit 14.000 de lei să o amenajeze şi a mai investit alţi 2700 de lei ca să cumpere simpaticele animăluţe iubitoare de nuci şi alune.
Voliera are șase căsuțe din lemn, un copac cu scorburi în mijloc, ramuri de copac, adăpătoare și rotiță pentru joacă, talaș pe jos.
”Voi avea grijă de ele pe perioadă de un an, așa cum este stabilit și într-un contract. Scopul nostru este de a le înmulți, de a face parcul populat cu veverițe. Acum avem o perche de doi ani și jumătate și patru pui de două luni și jumătate, primii pui ai acestei perechi. Da, se înmulțesc în captivitate, dar veverițele acestea n-o să fie ținute mai mult de cinci-șase luni aici, apoi vor fi eliberate, făcând pui vor fi eliberate în parc. Când au pui le putem da drumul în parc, vor reveni, se creează familii de veverițe. Ceea ce cuprinde voliera este perfect pentru a se înmulți. Au nevoie de vitamine, avem multivitamine cu alune, pe perioada verii e nevoie să le administrăm cel puțin de două ori pe zi apă și hrană. Se va face curățenie și vom avea grijă de ele, uitați ce frumoase sunt. Dacă oamenii vor să le hrănească o pot face, cu nuci, alune, mere chiar, dar să nu bage mâna printre gratii sau să introducă diferite substanțe. Este interizis să li se dea alt gen de mâncare, există riscul să se îmbolnăvească. Durata de viață a unei veverițe este de maxim zece ani, cu reproducere o dată pe an. Sunt veverițe europene, se acomodează anotimpului. Veverițele au fost aduse de la o persoană care crește pe un hectar și câini, și pisici, și veverițe, dânsul le-a înmulțit și colaborând cu el mi-a făcut plăcere să ofer parcului o pereche cu patru pui. Este interzis să ții veverițe europene într-un spațiu închis pe o perioadă îndelungată. 5-7 luni se pot ține închise, dacă au pui le poți da drumul, revin. Iar dacă vor ști că aici au hrană, cu atât mai mult. La noi au stat cinci zile, am reușit să îmblânzim puii, vin la mână. Perechea adultă e greu să o mângâi, dar cu timpul o să se îmblânzească. Vom urmări să le înmulțim, să scoată încă 3-4-5 pui într-un an și apoi să li se dea drumul în parc”, a precizat Daniel Iuga, proprietarul unui Pet Shop, cel care se ocupă de întreținerea veverițelor.
La începutul anului, din bugetul local a fost alocată suma de 21.000 de lei pentru căsuță și cumpărarea veverițelor.
Foto: Cristiana Sabău.