FOTO: Când Bruxelles-ul iese din cenuşiul său ploios
De Paşti, locuitori din Pecica, judeţul Arad, au fost la Bruxelles, unde au prezentat tradiţii locale în cadrul unei festivităţi organizate în capitala belgiană.
08 Mai 2016, 13:35
Uneori, Bruxellesul iese din cenuşiul său ploios şi din placiditatea lui. În cartierul Woluwe-Saint-Pierre, soare şi mulţi oameni care să se bucure de o sărbătoare. Steagul României, muzică. Imediat am tresărit. Pecica, România.
Oraşul Pecica din Arad, înfrăţit de un sfert de secol cu acest cartier important al Bruxellesului - o spune primarul localităţii, pe care l-am întâlnit aici la Bruxelles, Petru Antal.
Reporter: Hristos a înviat!
Petru Antal: Adevărat a înviat!
Reporter: Sărbătoarea Paştelui v-a adus aici, domnule primar.
Petru Antal: Şi Sărbătoarea Paştelui, dar şi sărbătoarea localităţii Woluwe-Saint-Pierre, cu care suntem înfrăţiţi de mai multă vreme. Am sărbătorit împreună 25 de ani de cooperare, de prietenie pe care o avem mai multe generaţii, începând din 1989.
Reporter: Ce are în plus Pecica?
Petru Antal: Pecica este o localitate multietnică; locuiesc aproape zece etnii în oraşul nostru. Cele mai importante etnii sunt cea română, maghiară şi cea romă, cu care suntem astăzi, aici, cu dansurile lor.
Vasile Peri, profesor coregraf: Hristos a înviat!
Reporter: Adevărat a înviat şi este o mare bucurie!
Vasile Peri: /.../ minoritate de maghiari care îşi duc cântecele şi obiceiurile lor şi nu în ultimul rând romii, băştinaşi din Pecica din bunici în străbunici.
Serge de Patoul, viceprimarul comunei Woluwe-Saint-Pierre: Am fost de multe ori în România. Este o ţară minunată. Combină mai multe culturi, în primul rând cea română. Este un model de convieţuire această localitate, între majoritate şi minorităţi - maghiară sau romă. Este o bogăţie pentru Europa.
Reporter: Costumele dumneavoastră sunt foarte frumoase.
Anca Chevereşan: Sunt preşedinta Asociaţiei "Îndrăzneşte să fii tu", o asociaţie care are drept obiectiv promovarea produselor locale. Cel mai reprezentativ produs local pe care îl avem este pita de Pecica, Pecica fiind supranumită "ţara pitii şi a plăcintei".
-: Şi eu sunt reprezentanta unei asociaţii - Asociaţia Pro Pir Kult - dintr-un sătuc mic, dar aparţinând unui oraş mare. Noi încercăm să păstrăm tradiţiile şi totodată viaţa ţăranului de odinioară, pentru că românul, din moşi-strămoşi, a muncit, s-a străduit să rămână ceva în urma lui şi acest ceva nu avem voie să uităm.
Foto: Cerasela Rădulescu.