Foşti mineri se pregătesc pentru domeniul informaticii
Șomerii din zonele miniere vor învăța la Petroșani meserii din zona tehnologiei informaţiei, în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană.
Articol de Ilie Pintea, 12 Noiembrie 2010, 14:45
Un nou program destinat foştilor mineri şi şomerilor din zonelor miniere îşi propune să-i iniţieze pe aceştia în meserii din zona IT, dar şi în competenţe antreprenoriale ori în managementul turismului, finanţarea obţinută de universitatea din Petroşani în acest scop depăşind cinci milioane de lei, din fonduri europene nerambursabile.
Programul, care se numeşte “Formarea profesională alternativă utilizând soluţii informatice - o soluţie pentru reconversia forţei de muncă din minerit” se adresează şi şomerilor din Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi, care vor avea la dispoziţie şi o platformă modernă de e-learning.
Toate acestea par foarte departe de munca fostului miner, învăţat mai mult cu târnăcopul decât cu tastatura, şi tocmai de aceea iniţiatorii proiectului s-au gândit să atragă tinerii şomeri, nu neapărat pe cei disponibilizaţi, ca să-i pregătească pentru o piaţă a forţei de muncă ce va solicita, la un moment dat, şi asemenea calificări.
Eduard Edelhauser, coordonatorul proiectului, a declarat că Universitatea din Petroşani nu le poate asigura locuri de muncă absolvenţilor acestor cursuri, dar le oferă oportunităţi pentru anii ce vor urma, când se vor cere şi astfel de calificări.
“Avem în vedere 400 de şomeri tineri, până în 24 de ani, şi încă 200 de şomeri de lungă durată, iar cursurile sunt axate pe opt meserii”, a mai spus Eduard Edelhauser.
O şansă în plus pentru cei rămaşi şomeri
Pentru sindicaliştii din minerit, parteneri în proiect, aceste cursuri par să fie o şansă în plus pentru cei care le vor urma, cu toate că, din experienţa programelor similare de până acum, eficienţa lor în găsirea unui loc de muncă e apropiată de zero.
"Cel mai bine era dacă se făceau locuri de muncă în minerit, aşa cum au promis unii şi alţii. Cred că aceste cursuri sunt o şansă în plus pentru cei care caută un loc de muncă, iar la bursele de locuri de muncă din ultima vreme chiar am văzut că se caută specialişti.
"Pentru un miner care a muncit ani de zile la frontul de cărbune e greu să se apuce de aşa ceva, dar nu imposibil”, a declarat Adrian Misaroşi, de la Federaţia Sindicatelor Valea Jiului.
După disponibilizările masive din 1997, statul român, dar şi Banca Mondială sau Uniunea Europeană au alocat zeci de milioane de dolari pentru programe de reconversie a forţei de muncă, ba chiar pentru a-i învă ţa pe foştii mineri cum să îşi deschidă o afacere, însă, rând pe rând, au fost sortite eşecului.
Dacă totuşi proiectul de acum va avea succes, peste trei ani, cât durează implementarea lui, angajatorii vor avea la dispoziţie web designeri, operatori de procesare texte şi imagini sau, de ce nu, absolvenţi ai unui curs de specializare pentru competenţe antreprenoriale, proveniţi din zonele miniere.