"Fliscoiul", vuvuzela de Sălaj
Fliscoiul este un fluier de dimensiuni reduse realizat din lemn şi coajă de răchită. Fliscoiul este utilizat la meciurile de fotbal dintre echipele satelor vecine, suntetul său putând fi auzit la câţiva kilometri.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 08 Iulie 2010, 16:10
Microbiştii din satele sălăjene refuză să creadă că „vuvuzelele” (trompetă de aproximativ 1 metru lungime), devenite deja o modă la Campionatul Mondial din Africa sunt atât de bune.
Sălăjenii consideră că fluierele locale - "fliscoaiele” din Sălaj - sunt mult mai frumoase, cântă mult mai bine şi în plus au un farmec aparte pentru că sunt realizate manual.
Fliscoiul este un fel de fluier de dimensiuni reduse realizat din lemn şi coajă de răchită, cu ajutorul briceagului.
Fliscoiul nu poate fi utilizat decât dacă este umezit.
Cu cât modelul de pe fliscoi este mai complicat, cu atât celebrul instrument din Sălaj este mai apreciat.
Fliscoiul este realizat de obicei de vârstnici pentru tinerii din sat.
Fliscoiul este utilizat de obicei la meciurile de fotbal care au loc între echipele satelor vecine, suntetul fliscoiului putând fi auzit de la câţiva kilometri depărtare. Fliscoiul este astfel un concurent dur pentru vuvuzela.
Cel mai mic fliscoi poate avea 2-3 cm, iar cel mai mare 3 metri, în funcţie de calitatea răchitei utilizate la construcţia fluierului.
Foto: Suporterii sud-africani preferă vuvuzela
Fliscoiul mai este folosit de ciobani la mânatul oilor sau chematul câinilor, de păstorii de vite sau pentru a anunţa întâlniri între locuitorii satelor.
Sălăjenii nu fluieră cu fliscoiul noaptea pentru că, spun ei, aduce ghinion.
Fliscoiul poate fi construit doar primăvara, când coaja de răchită este crudă.