Filmele săptămânii
Ce putem vedea în cinematografe.
Articol de Ianna Ioniţă, 13 Aprilie 2016, 10:06
Cine preferă un thriller psihologic intens, plin de mister poate opta pentru Strada Cloverfield 10.
Michelle lasă totul în urmă - casă, iubit, inel de logodnă- și rătăcește pe stradă în mijlocul nopții. Este victima unui accident rutier și când își revine se trezește într-un loc fără ferestre – într-un buncăr subteran. Acolo, Howard - rol interpretat de John Goodman, îi spune că a supraviețuit unui atac chimic, iar aerul de afară e în continuare irespirabil. Prin urmare, Michelle e obligată să rămână în buncăr alături de el și de un alt bărbat. Iar întrebările care o vor măcina pe femeie sunt – dacă a fost sau nu într-adevăr vorba de un atac cu gaze toxice. Chiar și așa, ea trebuie să decidă până la urmă „care e răul cel mai mic” – să rămână în iadul subteran ori să forțeze eliberarea.
Afară e periculos, iar înăuntru e înfricoșător. Până la urmă prizoniera va face toate eforturile pentru a se elibera, dar ce urmează imediat ce deschide uşa i-a luat prin surprindere chiar și pe critici, care au clasat Strada Cloverfield 10 printre filmele cele mai bune ale începutului de an.
Așadar, Strada Cloverfield 10, primul lungmetraj al regizorului Dan Trachtenberg e un film care dă fiori și pune spectatorul în dilemă – chiar dacă resursele sunt minime - un buncar și în centru trei persoaje interpretate de Mary Elizabeth Winstead, Bradley Cooper și John Goodman.
Cealaltă premieră a week-endului este Eddie the Eagle - Eddie Vulturul –o poveste de la Jocurile Olimpice de Iarnă, în regia lui Dexter Fletcher.
Eroul filmului e un un puşti din Gloucester – grăsuț, ochelarist și …cam împiedicat, dar al cărui vis a fost să reprezinte Anglia la o ediţie a Jocurilor Olimpice tocmai la proba de sărituri cu schiurile. Eddie va fi ajutat în demersul său de un antrenor rebel și carismatic, interpretat de Hugh Jackman.
Tânărul actor Taron Egerton e Eddie. El povestește că a învățat să schieze pentru rol, pentru a reproduce pozițiile necesare pentru săriturile cu schiurile, de la cea de pe rampă (prima poziție a schiorului când coboară pentru a-și lua zborul) și „Telemark,” ce îi permite săritorului să aterizeze cu un picior în fața celuilalt.
Iar dacă nu ştii de la început extraordinara experienţă a lui Eddie de la Jocurile Olimpice de la Calgary din 1988, ai toate şansele să rămâi surprins de itinerariul perseverentului sportiv, spun criticii de la Cinemagia – care adaugă - puţine personaje se pot lăuda ca au provocat o comuniune atât de eficientă între ce se întâmplă pe ecran şi reacţia publicului din sală.
Filmările n-au fost deloc simple - Pentru a prezenta antrenamentul lui Edwards și săriturile de la Olimpiada de la Calgary, regizorul Dexter Fletcher și directorul său de imagine, George Richmond, au fost nevoiți să găsească un mod de a le repeta în siguranță. Apoi s-au confruntat cu lipsa zăpezii pe pârtiile de sărituri din Germania și Austria …la finalul unei unei ierni blânde, motiv pentru care a fost împrăștiată pe pantă zăpadă din vârful muntelui, cărată cu camionul…
Și mai trebuie spus că filmul se termină cu un citat celebru al lui Pierre de Coubertin, fondatorul Olimpiadelor moderne. "Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful, ci lupta.".
AUDIO: