Festivalul Cerbul de Aur s-a încheiat cu o seară dedicată folclorului
Festivalul Cerbul de Aur s-a încheiat cu o seară dedicată folclorului românesc.
Articol de Bogdan Pavlică, 03 Septembrie 2018, 08:32
Ediţia din anul acesta pentru care Radio România a fost coproducător a avut un format special cu o gală dedicată împlinirii a 50 de ani de la debutul Cerbului de Aur. Două zile de concurs, o gală a festivalului, spectacolul "România Centenar" şi mai multe evenimente adiacente. De la colegul nostru Bogdan Pavlică aflăm cum a decurs ultima seară a evenimentului din Braşov.
Reporter: Ultima seară a Festivalului Cerbul de Aur, Braşov 2018 s-a numit "România Centenar". A fost un regal muzical folcloric şi patriotic ce a făcut să vibreze fiecare suflet de român care a privit spectacolul dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Chiar de la debut, pentru a marca Centenarul, au performat 100 de căluşari din Olt acompaniaţi de orchestra Lăutarii din Chişinău dirijată de Nicolae Botgros. Apoi Grigore Leşe a doinit din fluier şi din glas. Show-ul pregătit de Televiziuea Română şi prezentat de Iuliana Tudor a fost structurat în trei părţi.
Prima, dedicată folclorului autentic, cu o trecere muzicală şi coregrafică prin toate provinciile istorice ale României, inclusiv prin Basarabia. Cea de-a doua parte a pus în valoare capacitatea unor mari artişti de a prelucra teme muzicale româneşti de o puternică emoţie pentru orice român. S-a întâmplat în medalionul "Omagiu Maria Tănase - Constantin Brâncuşi" oferit de Damian Drăghici and the brothers pentru că, mai apoi în recital Calancea Band alături de orchestra Lăutarii din Chişinău să prezinte proiectul "Lupii" un concept în care teme folclorice ajung să aibă valenţe punk - rock incredibil de bine realizate de extraordinarii muzicieni basarabeni. Şi, în fine, seara şi tot ce a însemnat anul acesta Cerbul de Aur s-a încheiat cu proiectul "Toţi ca unul pentru România" - spectacol muzical, dar şi evocare istorică ce ne-a purtat prin zbuciumul acestui neam de a se uni de la Burebista, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza şi până la anul izbăvirii, 1918, când sub domnia Regelului Ferdinand România a devenit mare, mândră şi frumoasă.