Festival roman în premieră la Călugăreni
Scopul festivalului de la Călugăreni îl constituie promovarea cercetărilor care se desfăşoară în castrul şi vicusul roman de pe şantierul arheologic din judeţul Mureş.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 03 August 2013, 21:06
Defilări şi exerciţii militare ale armatei romane efectuate de soldaţi ai Legiunii a XIII-a Gemina, demonstraţii şi lupte de gladiatori, bucătărie romană dar şi work-shop-uri specializate pe epocă romană cum ar fi diferite meşteşuguri de prelucrare a pietrei, mozaic sau ceramică au fost doar câteva dintre activităţile cuprinse în programul primei ediţii a Festivalului roman de la Călugăreni, din judeţul Mureş.
În forfota mare din vicusul şi castrul roman de la Călugăreni era prezentă şi o subunitate a Legiunii a XIII- Gemina, condusă de tribunul Caius Iulius Corintianus, în timpul liber George Bounegru, arheolog la Muzeul Unirii din Alba Iulia.
"Suntem o vexilaţie, o grupare din Legiunea a XIII-a Gemina, venită de la Apullum, actualul oraş Alba Iulia, venită aici la Călugăreni, la acest frumos festival. Vexilaţia este formată din 10 soldaţi de rând, milles gregarius se numea soldatul de rând, din 3 subofiţeri, dintre care 2 purtători ai însemnelor, şi un cornicen – cel care imita sunetele de chemare în luptă şi însoţea cu sunetele sale unitatea. De asemenea, mai avem şi centurionul, un fel de locotenent, care conducea această o vexilaţie", a explicat arheologul George Bounegru.
Festivalul roman de la Călugăreni, din judeţul Mureş. Foto: Raul Matiş.
George Bounegru a spus că echipamentul este identic cu cel roman, lorica segmentată, armură, sau lorica hamată, din zale, coifuri, de asemenea tot din metal, scuturi şi săbii, spade, gladiusuri, identice cu cele existente în epoca romană, acum 1.800 de ani.
Ceva mai departe, gladiatorii îşi făceau ultimele pregătiri pentru a intra în arenă, sub atenta observaţie a instructorului şcolii Ludus Memnii, Severus, în timpul liber Ioan Andrei Sonea.
"Momentan gladiatori care deja au depus jurământul şi au antrenamentul sunt patru, dar mai avem o tură de sclavi noi care sunt aproape gladiatori cumpăraţi de la târgurile din Apullum – sunt şase. Noi încercăm să reconstituim echipamentele pe care le foloseau acum mai bine de 2000 de ani gladiatorii Imperiului Roman.
Festivalul roman de la Călugăreni, din judeţul Mureş. Foto: Raul Matiş.
"Depinde de tipologie, fiecare are un echipament specific, căştile diferă, totul e aşa gândit încât să fie şi puncte slabe, şi puncte forte şi să fie luptele cât mai echilibrate, pentru a dura cât mai mult luptele în favoarea spectacolului oferit publicului”, a spus I oan Andrei Sonea.
Scopul festivalului de la Călugăreni îl constituie promovarea cercetărilor care se desfăşoară în castrul şi vicusul roman de pe şantierul arheologic, în care alături de specialiştii Muzeului Judeţean Mureş mai lucrează 20 de specialişti străini şi 50 de studenţi din România, Ungaria şi Germania.