Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Federația Părinților: Este în responsabilitatea noastră să controlăm anturajul copiilor, inclusiv cel online

"Apel matinal" - Invitat: Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților "Edupart".

Federația Părinților: Este în responsabilitatea noastră să controlăm anturajul copiilor, inclusiv cel online
Foto: facebook.com/.edu.ro

Articol de Radio România Actualităţi, 06 Februarie 2025, 09:11

Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican

Atenție la ce văd copiii pe TikTok! Paracetamol challenge este o nouă provocare asupra căreia medicii și asociațiile de părinți atrag atenția privind pericolul la care sunt supuși copiii pe toate rețelele social și în special pe TikTok. Este greu de înțeles, dar paracetamol challenge presupune înghițirea a cât mai multor astfel de comprimate pentru a afla cine va rămâne cel mai mult în spital. Medicii spun că supradoza de paracetamol este foarte periculoasă și provoacă leziuni ireversibile ficatului, uneori chiar decesul. Invitat la "Apel matinal" este președintele Federației Naționale a Părinților "Edupart", Cătălin Nan. Bună dimineața!

Bună dimineața dumneavoastră și ascultărilor dumneavoastră!

De la Balena albastră până la Superman challenge și acum, paracetamol challenge, au tot fost exemple de asemenea provocări, cum apar acestea și în ce măsură ați primit sprijin pentru a interveni din partea autorităților, eventual, nu știu, a cadrelor didactice, cine se poate implica, până la urmă?

Din păcate, acest sprijin este doar al părinților pentru copiii lor. Este o chestie destul de intimă, care se află câteodată prea târziu și de părinți. Aceste provocări sunt, cumva, normale, să spun eu, în societatea noastră, pentru că mereu oamenii au încercat să împingă limitele. Din nefericire, acum limitele ajung la copii din ce în ce mai tineri și sunt din ce în ce mai grave. Adică aceste provocări, cum a fost și Superman challenge nu demult, dar ați văzut că am avut copiii cu mâini rupte, cu picioare rupte. Și copii nu sunt la vârsta la care să facă diferența între o provocare periculoasă și o provocare, să spun, de distracție sau de o provocare comică.

Aveți cumva informații despre cazuri de intoxicații? Ce vă spun părinții din țară? Sau ce spun copii care au trecut prin astfel de experiențe?

La noi în țară încă nu avem decât la București, am înțeles că este un caz și cam atât, dar autorități medicale din Franța, Elveția deja au emis avertismente la nivel național cu privire la riscurile asociate acestei provocări, deci, deocamdată, la noi să sperăm că încă este ținută sub control și am început să discutăm public despre ea destul de devreme. Deci, părinții trebuie să discute urgent cu copiii lor despre pericolul acestei provocări. Să fie direcţi, să fie sinceri, să le explice riscurile reale, bineînțeles, fără să dramatizeze sau să-i ducă pe copii într-o stare de curiozitate extremă, pentru că și aici este un risc. Știți cum, copiii sunt curioși din fire și atunci sunt unii care n-au auzit de această provocare și acum o să audă despre ea.

Dar mulți părinți spun că nu știu ce este în telefonul copiilor.

Aşa este.

Ca părinte, există semne pe care le putem observa?

Ştiţi cum este, este greu de spus, pentru că aceste provocări apar dintr-o dată. Sfatul meu pentru părinți este să aibă acces la telefonul copiilor. Este în responsabilitatea noastră ca să controlăm anturajul. Atât anturajul offline, da, cu cine se întâlnesc parc, la școală, în timpul liber, cât și anturajul online. Din păcate, foarte puțini părinți știu cum să blocheze aplicațiile, cum să configureze filtrele de conținut pe Youtube, pe Google, pe rețelele sociale și o altă îngrijorare a a noastră, a părinților, este, am observat că foarte puțin părinți chiar nu au acces la telefonul copiilor lor și tot încercăm să le explicăm, prin Federația națională și prin cele 35 de filiale pe care le avem în toată țara, transmite mesaje că nu doar copilul are acces la internet și tot internetul, cu bune, cu rele, cu foarte multe rele, are acces la copil şi părinții trebuie să înțeleagă acest lucru, să monitorizeze timpul petrecut online, să stabilească ore clare în care copiii au voie să folosească telefonul, să limiteze accesul la internet, să nu lase telefonul în cameră cu copilul pe timpul nopții. Sunt multe, multe lucruri pe care părinții le pot face ca să limiteze aceste pericole.

Dar din informațiile dumneavoastră sunt și alte pericole, inclusiv alte asemenea provocări cu urmări potențial fatale? Eventual, nu știu, pe alte rețele sociale?

Da, sunt pericole și inclusiv pe jocuri. Ştiți, de multe ori intră părintele în cameră, vede că se joacă, nu știu /.../ sau alte alte jocuri, dar să știți că toate aceste jocuri online și părinții trebuie să înțeleagă că inclusiv pe jocurile online există mesagerie și copiii pot fi accesați de diverși indivizi prin intermediul mesajelor în interiorul jocului, să îi acapareze. Ori să facă diverse provocări, ori să devină, cum să spun, interesați de droguri sau de mai știu eu ce alte aplicații. Deci internetul nu este un loc sigur. Internetul este exact cum este lumea reală, în care, vedeţi, avem foarte multe lucruri bune, dar și foarte multe lucruri rele și trebuie să fim foarte, foarte atenți și în principal să controlăm ce fac copiii. Este chiar în..., repet, în responsabilitatea noastră să deținem controlul asupra celor care au acces la copiii noștri prin intermediul acestor aplicații, prin intermediul internetului.

În afară de părinți, cine mai poate să intervină eficient și cum? Nu știu, este nevoie, poate, de schimbarea legislației în România? Întreb, pentru că sunt deja state care au interzis accesul copiilor sub o anumită vârstă pe anumite rețele sociale, cum ar fi TikTok.

Așa este. Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că accesul copiilor la aceste device-uri, înainte de 12 ani, îi afectează foarte, foarte grav. Sunt deja, cum să spun, foarte multe noi boli care se studiază asupra creierului din cauza acestei tehnologii. Şi în afară de părinți, cum să spun, mai multe entități și persoane pot interveni pentru a preveni și a combate astfel de provocări periculoase. Pot să încep, de exemplu, cu profesorii și școala, da. Se pot organiza sesiuni de informare despre riscurile provocărilor online, despre pericole, pericolele consumului necontrolat de medicamente. Se pot face discuții, discuții deschise în cadrul orelor de dirigenție sau a altor programe educaționale despre siguranța online și sănătatea copiilor, pentru că, eu vă spun, noi transmitem fel de fel de mesaje. Avem peste 300.000 de părinți la care ajungem. Dar să știți că părinții nu ascultă de părinți. Părinții ascultă de doamna învățătoare, de doamna dirigintă, de doamna directoare. În general, părinții ascultă de autorități, ceea ce este şi normal.

Da, păi important e ca și copiii să asculte.

Da, da, dar știți cum, totuși, un copil la 10 ani, la 9 ani, el nu are capacitatea să discearnă între mesajele care vin către el. Şi atunci de-asta este important ca părintele să asculte. Da, părinții și profesori, diriginții, iarăşi, pot observa schimbări în comportament mult mai ușor decât părinții, care îi văd dimineața, care îi duc la școală, vin seara și sunt obosiți, după o zi istovitoare de muncă. Și bineînțeles că, cum să spun, iar, medicii și farmaciștii - trebuie să fie avertismente foarte clare din partea medicilor pediatri, a medicilor de familie, despre aceste riscuri de intoxicație. Ar fi ideal să avem materiale informative în clinici și farmacii pentru a conștientiza pericolele acestor fenomene. Şi bineînțeles, iar, se pot restricționa vânzările de medicamente. La noi în țară, din păcate, este o practică destul de obișnuită să trimită părinții copiii să ia o bere, să ia un pachet de țigări, să ia o cutie de paracetamol mamei și mai ales în orașele mici se cam vând aceste lucruri minorilor, ceea ce este destul de grav. Aici se pot introduce măsuri legislative care să impună un control mult mai strict asupra vânzării acestor produse care nu sunt pentru copii sub 18 ani și bineînțeles, poliția, autoritățile publice pot monitoriza și raporta conținutul periculos pe platformele sociale.

Bun, pe final...

Şi, iar, dumneavoastră chiar aveți, mă scuzați că v-am întrerupt, dumneavoastră aveți un rol foarte, foarte important.

Noi tot încercăm și tot vorbim...

Campaniile de prevenire, prin dumneavoastră, ajung foarte, foarte ușor, mult mai ușor la părinți, după care vin ONG-urile, specialiști în psihologie.

Dar, cum spuneam, important este ca și copiii să perceapă lucrurile așa cum trebuie și să ia din toate aceste discuții ceea ce este important pentru ei. Vorbeam de consultări. La final, vreau să vă întreb așa, despre ceea ce faceți dumneavoastră la Federația Părinților, dar ați numit acolo lipsa unei consultări reale cu părinții și profesorii în pregătirea proiectului de planuri cadru pentru liceu. Ce solicitați, până la urmă, Ministerului Educației?

Deocamdată, noi aceste comunicate le facem pentru o perioadă pe care am observat-o mai lungă în minister. Deocamdată, cu domnul ministru David ne-am întâlnit și pare foarte deschis la a comunica și la a lucra cu părinții. Dar există o procedură în toate statele din vest în care părinții sunt chemați la preconsultare, nu doar la consultare, nu doar părinții, cât și elevii și cadrele didactice. La noi, din nefericire, această procedură de preconsultare nu este aplicată, în sensul că de obicei se discută în comisiile din spate, se discută săptămâni, luni de zile, după care se iese cu proiectul în consultare publică, în care au acces la, cum să spun, publicul larg mai poate veni să intervină. La noi încă nu s-a practicat această preconsultare, deși OCDE-ul chiar susține această soluție pentru a identifica bune practici, a coordona politici interne. Deci cam acolo e următorul pas pe care autoritățile, nu doar Ministerul Educației, ci autoritățile din România trebuie să-l facă pentru a ne alinia la politicile internaționale.

Mulțumesc pentru prezența la "Apel matinal"! Mulțumesc pentru această discuție! Invitat a fost președintele Federației Naționale a Părinților - Edupart, Cătălin Nan./editor Florin Lepadatu/

Sunt anunţate precipitaţii, intensificări ale vântului şi o răcire a vremii
Life & Style 03 Februarie 2025, 07:42

Sunt anunţate precipitaţii, intensificări ale vântului şi o răcire a vremii

Se anunţă şi luni o zi cu precipitaţii, în special ninsoare, intensificări ale vântului şi o răcire a vremii.

Sunt anunţate precipitaţii, intensificări ale vântului şi o răcire a vremii
Mehedinți: Emigranţi descoperiți într-un autotren
Life & Style 31 Ianuarie 2025, 19:31

Mehedinți: Emigranţi descoperiți într-un autotren

În timpul unui control, polițiști au descoperit în remorca autotrenului unsprezece emigranți cu cetățenie turcă, iraniană și...

Mehedinți: Emigranţi descoperiți într-un autotren
Dâmbovița: Circulație restricționată din cauza căderilor masive de zăpadă
Life & Style 31 Ianuarie 2025, 19:29

Dâmbovița: Circulație restricționată din cauza căderilor masive de zăpadă

Nu se circulă nici pe podul peste Argeș de la Pătroaia.

Dâmbovița: Circulație restricționată din cauza căderilor masive de zăpadă
De luni, 3 februarie, va fi interzis accesul maşinilor în zona pietonală din centrul istoric al Braşovului
Life & Style 30 Ianuarie 2025, 21:24

De luni, 3 februarie, va fi interzis accesul maşinilor în zona pietonală din centrul istoric al Braşovului

De luni, 3 februarie, primăria Braşov aplică o măsură anunţată la sfârşitul anului trecut, prin care interzice accesul...

De luni, 3 februarie, va fi interzis accesul maşinilor în zona pietonală din centrul istoric al Braşovului
Cel mai călduros final de ianuarie din ultimii 65 de ani
Life & Style 29 Ianuarie 2025, 18:25

Cel mai călduros final de ianuarie din ultimii 65 de ani

În țara noastră se înregistrează temperaturi anormal de ridicate pentru această perioadă, iar specialiștii spun chiar că anul...

Cel mai călduros final de ianuarie din ultimii 65 de ani
Cosmin Covei de la Țapinarii, despre turneul Anti-Valentine"s Day
Life & Style 29 Ianuarie 2025, 14:05

Cosmin Covei de la Țapinarii, despre turneul Anti-Valentine"s Day

Cosmin Covei de la Țapinarii a fost invitatul lui Iohan Pohrib, în emisiunea Prietenii de la radio.

Cosmin Covei de la Țapinarii, despre turneul Anti-Valentine"s Day
Cancerul de col uterin ia viaţa a 4 femei în fiecare zi
Life & Style 28 Ianuarie 2025, 18:31

Cancerul de col uterin ia viaţa a 4 femei în fiecare zi

Cancerul de col uterin ia viaţa a patru femei în fiecare zi atrag atenţia medicii, în contextul săptămânii europene de...

Cancerul de col uterin ia viaţa a 4 femei în fiecare zi
A fost lansată cea de-a patra ediţie a Cărţii Albe a Turismului din România
Life & Style 27 Ianuarie 2025, 18:18

A fost lansată cea de-a patra ediţie a Cărţii Albe a Turismului din România

Luni a fost lansată cea de-a patra ediţie a Cărţii Albe a Turismului din România.

A fost lansată cea de-a patra ediţie a Cărţii Albe a Turismului din România