Excelenţa vinurilor româneşti, într-o singură carte
Această primă carte care clasifică vinurile româneşti după criteriile internaţionale, va fi prezentată şi în strainatate, în primul rand în Statele Unite şi Italia.
Articol de Iuliana Anghel, 13 Aprilie 2016, 17:09
Peste 200 de sortimente de vinuri de top din România şi Republica Moldova, selecţionate de opt experţi din Marea Britanie, Franţa, Italia, Statele Unite, Olanda, Coreea de Sud şi Romania: excelenţa şi tradiţia în acest domeniu se regăsesc acum şi în „Cartea vinurilor româneşti”, publicată în ediţie bilingvă româno-engleză, şi semnată de Marinela Ardelean, specialist în branding şi business development în industria enogastronomică, degustător profesionist la concursuri internaţionale de profil şi profesor la Italian Chef Academy din Roma.
„Acest ghid a fost realizat, în primul rând, pentru a face cunoscute vinurile româneşti, pentru a oferi un instrument iubitorilor de vinuri din România şi de peste hotare, dar mai ales pentru importatori, distribuitori şi pentru cei care lucrează în acest domeniu, şi sunt tot mai atraşi de evoluţia şi renaşterea industriei vinului românesc. Am selecţionat aproape 250 de vinuri după aproape 3000 de degustări în vizite la fiecare cramă”, spune Marinela Ardelean.
Această primă carte care clasifică vinurile româneşti după criteriile internaţionale, va fi prezentată şi în strainatate, în primul rand în Statele Unite şi Italia.
Volumul va ajunge la institutele culturale, ambasadele României, precum şi la cele mai importante târguri şi festivaluri internaţionale.
Marinela Ardelean este şi autoarea volumului "50 de vinuri românesti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene", care s-a bucurat de un mare succes internaţional după mai multe prezentări în anul 2015. „România, care ocupa locul al V-lea la producţia de vinuri în Europa, şi locul al XII-lea la nivel mondial, se face tot mai auzită, simţită şi apreciată”, spune Marinela Ardelean, convinsă că peste 20 de ani, atunci când se va face referire la excelenţa vinurilor în Europa, se va vorbi despre Italia, Franţa şi România.
Pentru membrii juriului, evaluarea vinurilor româneşti a reprezentat o experienţă pozitivă, spune Helmuth Koecher, preşedintele şi iniţiatorul Festivalului Vinurilor de la Merano – Merano Wine Festival - devenit, alături de Vinitaly de la Verona, un punct de referinţă în acest domeniu în Italia. In ultimii doi ani, la prestigioasa manifestare enologică de la Merano au participat şi producători români, spune Helmuth Koecher.
„Am descoperit potenţialul românesc în materie de vinuri şi am rămas plăcut surprinşi de calitatea vinurilor, pentru că nu ne gândeam că vor fi premiate atât de multe sortimente şi podgorii. Dacă astăzi calitatea vinurilor din Franţa şi Italia prezintă cel mai mare potenţial, cred că România se află undeva la nivelul Spaniei, merge foarte bine, dar mai are înca un drum de parcurs. Important este faptul că producătorii au încrederea şi voinţa de a face un brand puternic din vinurile româneşti, cărora le-am acordat clasificări cuprinse între 3 şi 5 stele.
Mi-au plăcut atât cele albe cât şi cele roşii. În ceea ce priveşte Festivalul de la Merano, dacă la prima ediţie, organizată cu 25 de ani în urmă, au participat 40 de producători, astăzi această manifestare reuneşte peste 600, nu numai din domeniul vinicol, ci şi din cel gastronomic.
În ultimii doi ani, au participat 15 producători români, alături de societăţi din Franţa, Spania, Argentina, Cile, Germania sau Australia, aşadar, o întâlnire între lumea nouă şi lumea veche”, a conchis Helmuth Koecher.