Dietele dăunează sănătăţii
Dietele de slăbire sărace în carbohidraţi ar putea avea ca efect creşterea riscului de arteroscleroză şi de atac cerebral.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 26 August 2009, 16:56
Conform datelor unui studiu realizat la centrul medical Beth Israel Deaconess din Statele Unite dietele sărace în carbohidraţi ar putea afecta starea de sănătate.
Acest tip de diete au devenit foarte populare la începutul anilor '90. Ele constau în consumarea - fără interdicţii - a cărnii, peştelui şi a brânzeturilor şi în abţinerea de la consumul de legume.
Cercetătorii centrului medical, parte a Universităţii Harvard, au pornit de la constatarea - din datele statistice - că numărul infarctelor miocardice este mai mare la cei care au urmat dieta.
Studiul a fost efectuat pe cobai. Acestora li s-a administrat trei tipuri de hrană: normală (pentru cobai), săracă în carbohidraţi şi asemănătoare unui regim alimentar obişnuit în ţările dezvoltate.
După 12 săptămâni, şoarecii ţinuţi la regimul sărac în carbohidraţi erau mai uşori decât şoarecii din celelalte grupe însă aveau cu 15% mai multe cazuri de arteroscleroză decât cei hrăniţi normal.
Cercetătorii nu au putut ajunge o concluzie tranşantă, dar susţin că este foarte probabil ca lipsa carbohidraţilor să fie cauza creşterii cazurilor de arteroscleroză.
"Până la urmă, un mod de hrănire cât mai variat şi exerciţiile fizice regulate aduce cele mai multe beneficii pentru majoritatea oamenilor", a spus şeful echipei de cercetători.