Dieta săracă a gravidelor, "risc de îmbolnăvire a copiilor"
Cercetări ale oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Cambridge au relevat faptul că o alimentaţie săracă în timpul sarcinii poate afecta sănătatea copiilor când ajung la vârste înaintate.
Articol de Ionuţ Dragu, 08 Martie 2011, 12:47
Dieta săracă a femeilor în timpul sarcinii poate influenţa negativ sănătatea copiilor când ajung la vârste înaintate.
Avertismentul oamenilor de ştiinţă, citat de publicaţia The Guardian, vine după ce testele de laborator pe cobai care au alimentaţia săracă în timpul sarcinii, arată că aceştia au dat naştere la pui cu un risc ridicat de diabet de tip 2.
Cercetatorii de la Universitatea din Cambridge spun că schimbările genetice se acumulează în mod normal, cu vârsta, iar modificările pot apărea şi la oameni.
Potrivit jurnaliştilor de la The Guardian studiul este considerat a fi prima dovadă că dieta săracă a mamei în timpul sarcinii îi poate face pe oameni mai vulnerabili la efectele îmbătrânirii.
Diabetul de tip 2 afectează modul în care organismul produce şi răspunde la insulină, un hormon produs de către celulele beta din pancreas.
Boala este diagnosticată de obicei la persoanele peste 40 de ani, dar este constatată tot mai frecvent la persoanele mai tinere.
Oamenii de ştiinţă conduşi de Susan Ozanne de la Institutul de Ştiinţe Metabolice din Cambridge a constatat că o dietă săracă maternă a dus la schimbări care au redus activitatea unei gene numite Hnf4a.
Gena reglementează modul în care multe celule care produc insulina din pancreas cresc dar şi capacitatea unor organe de a răspunde la un nivel ridicat de glucoză în sânge.