Descoperire epocală în eforturile privind producerea de energie electrică prin intermediul fuziunii nucleare
Cercetătorii americani au anunțat că au depășit o barieră semnificativă, producând mai multă energie din experimente de fuziune nucleară decât s-a consumat, una dintre marile borne științifice.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Decembrie 2022, 19:44
RADOR - Oamenii de știință americani au anunțat o mare descoperire în eforturile privind producerea de energie electrică prin intermediul fuziunii nucleare, una dintre marile borne științifice. În cadrul unei conferințe de presă, cercetătorii americani au anunțat că au depășit o barieră semnificativă, producând mai multă energie din experimente de fuziune nucleară decât s-a consumat, relatează BBC.
Potrivit departamentului american al energiei şi unei anchete a ziarului britanic "Financial Times", Statele Unite ar fi reuşit "un progres ştiinţific major" în materie de producere de energie graţie fuziunii nucleare. Această tehnică, care se bazează pe asocierea a două nuclee atomice uşoare pentru a crea unul greu, spre deosebire de fisiunea utilizată în prezent, este considerată energia de mâine, deoarece produce puţine deşeuri şi deloc gaze cu efect de seră.
"Dacă acest progres (...) este real, aceasta ar putea schimba situaţia pentru planetă", s-a bucurat Ted Lieu, membru al Congresului din California.
Şi pe bună dreptate, Statele Unite ar putea dezvălui "un progres ştiinţific major în această săptămână", în domeniul fuziunii nucleare. Asta a anunţat departamentul american al energiei, duminică. În aceeaşi zi, cu câteva ore mai devreme, ziarul britanic "Financial Times" a relatat de asemenea că cercetătorii Laboratorului Naţional Lawrence Livermore (LLNL), situat în California, au obţinut recent un "câştig net de energie" de la un reactor experimental de fuziune. Instalaţia lor se compune din aproape 200 de lasere de dimensiunea a trei terenuri de fotbal, care ţintesc un punct minuscul cu niveluri ridicate de energie pentru a iniţia o reacţie de fuziune. Potrivit FT, care citează trei persoane care au cunoştinţă de rezultate preliminare, reacţia de fuziune care a produs un câştig net de energie de 120% s-a produs în ultimele două săptămâni.
Reamintim că există două tehnici pentru a produce energie. Cea numită de fisiune, care este utilizată în centralele nucleare în prezent, constă în spargerea legăturilor din nucleele atomice grele pentru a obţine energie. Fuziunea este procesul invers: se "unesc" două nuclee atomice uşoare pentru a crea unul greu. În acest caz, doi izotopi (variante atomice) de hidrogen dând naştere heliului. Această metodă este considerată de susţinătorii ei energia de mâine, în special pentru că produce puţine deşeuri şi deloc gaze cu efect de seră.
Dar ea nu este încă stăpânită complet şi, dacă anunţurile americane se adeveresc, ar fi vorba de prima dată când cercetătorii reuşesc să producă mai multă energie într-o reacţie de fuziune - precum cea din Soare - şi când nu au consumat energie în timpul acestui proces. Aceasta ar constitui, într-adevăr, un progres important în căutarea unei energii fără carbon.
Invitaţi să comenteze articolul din "Financial Times", purtătorii de cuvânt ai departamentului energiei şi ai LLNL au arătat pentru France Presse că secretara de stat americană pentru energie va organiza marţi un eveniment în cursul căruia "va anunţa un progres ştiinţific major" pe această temă. Purtătorul de cuvânt al LLNL a adăugat că "analiza este în desfăşurare în continuare". "Suntem nerăbdători să împărtăşim mai multe informaţii marţi, când acest proces va fi încheiat", a asigurat ea.