De azi, şi românii pot dona celule stem
România are un Registru naţional al donatorilor de celule stem, fapt care poate facilita tratarea unor boli ca Alzheimer sau Parkinson.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 04 Septembrie 2009, 18:21
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a inaugurat "Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de celule stem", fiind şi primul donator înregistrat.
Ministrul a declarat că înfiinţarea registrului va oferi şanse reale de tratament pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne.
Donatorii se vor putea înscrie în registru, accesând site-ul Ministerului Sănătăţii, prin completarea unui formular medical şi a unuia de consimţământ.
Înregistrarea efectiv are loc după realizarea testelor medicale, iar donarea, doar în momentul în care există o solicitare şi se confirmă compatibilitatea cu pacientul. Donatorul nu va cunoaşte identitatea primitorului şi nici invers. De asemenea, el nu va beneficia de nici o recompensă donarea fiind voluntară.
Multe speranţe sunt legate de tratamentele cu celule stem. În ultimii ani s-au făcut progrese în utilizarea transplantului de celule stem pentru tratarea unor boli ca scleroza multiplă, Alzheimer, Parkinson sau diabet zaharat.
Ce sunt celulele stem?
Sursele din care se obţin celulele stem sunt sângele cordonumui ombilical, embrioni umani (în primele 4-5 zile) şi - în cazul adulţilor - măduva osoasã.
Transplantul de celule stem se poate face doar între persoane compatibile. Probabilitatea ca două persoane străine să fie compatibile este de aproximativ unu la două milioane.
Celulele stem de la persoanele adulte sunt mai puţin versatile decât cele provenind din embrioni umani şi din sângele cordonului ombilical.
În ultimii ani s-a extins recoltarea la naştere a sângelui din cordonul ombilical şi păstrarea acestuia. Există mai multe "bănci de celule stem" în România.
Costul orientaiv pentru colectarea celulelor stem din sângele cordonului ombilical şi păstrarea celulelor timp de 20 de ani este de 1.500-2.000 de euro.
Asculaţi aici o explicaţie mai amplă legată de celulele stem. Materialul audio a fost difuzat în cadrul Jurnalului de Prânz la RRA.