Cum identificăm o viroză respiratorie și ce reguli trebuie respectate
Interviu cu dr. Ionela Erhan, medic primar pneumolog, doctor în științe medicale.
Articol de Ruxandra Iorgu, 18 Ianuarie 2025, 14:33
Medicul Ionela Erhan a vorbit în emisiunea #PoianaluiJohann despre cauzele, simptomele și tratamentul virozelor respiratorii.
Suntem în acea perioadă a anului în care “suntem datori cu o viroză”. A crescut numărul virozelor atât la adulți , cât și la copii...
Este o perioadă aglomerată la camerele de gardă. Viroza respiratorie este o afecțiune extrem de des întâlnită mai ales în acest sezon rece. Ne întâlnim cu ea din noiembrie și nu scăpăm până în martie, când încep să apară ghioceii.
Care sunt simptomele? La ce trebuie să fim atenți? Care e momentul când știm că avem viroză?
Simptomele unei viroze sunt clasice. De obicei, înseamnă nas înfundat, durere în gât, durere de cap, stare de moleșeală, lipsă de putere. Se poate resimți și o stare de oboseală, dureri de mușchi, dureri de oase, dureri articulare și, desigur, în scurt timp apar febra, frisonul, poate să apară tusea. Si tusea are caracteristicile ei. Inițial o resimțim ca pe o tuse seacă, iritativă care nu produce nimic și, în cele din urmă , se poate ajunge și la cea purulentă cu expectorație și deranjantă.
Există o scară a virozelor respiratorii? Sau ar trebui să mergem la medic de la primele simptome?
Dacă aceste simptome nu dispar după 3-5 zile de tratament simptomatic, adică de tratament care scade febra cu medicamente care ameliorează congestia nazală.. dacă aceste simptome trenează, atunci e un semnal care ar trebui să ne facă să ne gândim să apelăm la ajutor specializat.
Dacă apar aceste simptome la copil, când nu trebuie să duc copilul la școală?
In momentul în care apare febra sau năsucul înfundat sau durerea în gât, cel mai prudent ar fi ca acel copil să fie ținut acasă. Este destul de greu să stăpânim această împrăștiere în colectivitate. Sfatul meu este ca, la primele simptome, copilul să fie ținut acasă. E un lucru mai greu în zilele noastre, dar e mai sigur atât pentru copil în sine cât și pentru colegii lui. Mai ușor se vindecă un copil care stă acasă și nu are parte de variații termice. In perioada în care ai o viroză sau ești imediat după o viroză, riscul ca să o iei și pe a doua există. Din punctul meu de vedere, e bine ca un copil să fie ținut acasă încă de la debutul simptomelor.
Din punct de vedere al măsurilor de prevenție, avem un pachet care ne ajută să ne ferim de viroze?
In principal, trebuie să avem grijă la regulile de igienă. Dacă sunt cu nasul înfundat și tușesc, am grijă să îmi acopăr nasul și gura cu șervețel sau cu pliul cotului. In locul în care muncesc, poate e de preferat să port o mască. Este o metodă prin care limitez răspândirea către colegii din proximitate. E foarte importantă aerisirea, atât acasă cât și la locul de muncă, dacă vorbim de spații aglomerate. Igiena mâinilor este extrem de importantă. Spălatul cu apă și săpun este regula de bază.
Când ai o viroză, care e momentul în care e important să mergi la un consult pneumologic?
Dacă după 48 - 72 de ore de tratament simptomatic nu cedează febra, frisonul, tusea devine agresivă sau simt o durere în spate care mă face să respir greu, este momentul la care trebuie ajuns la pneumolog.