Cum a cucerit "OK" lumea
Cu toate că originile cuvântului nu sunt clare, porecla celui de-al optulea preşedinte al Americii a contribuit semnificativ la utilizarea abrevierii "OK" în limbajul de zi cu zi a multor popoare.
Articol de Ionuţ Dragu, 18 Februarie 2011, 17:56
"OK" este unul dintre cuvintele cele mai frecvent utilizate şi uşor de recunoscut în întreaga lume.
Mai multe de atât, potrivit BBC, cuvântul este una dintre cele mai ciudate expresii inventate vreodată.
Potrivit studiului realizat de jurnaliştii de la BBC, cuvântul "OK" arată şi sună ca o abreviere, un acronim.
Atât în vorbire cât şi în scris "OK" este un cuvânt clar, uşor diferenţiat de alte cuvinte, dar care foloseşte sunete simple şi cu o familiaritate răspândită în multe limbi.
Aşa că "OK" a devenit un cuvânt popular pentru că este o combinaţie uşoară de litere familiare.
De obicei un cuvânt atât de ciudat, atât de distinctiv din altă limbă nu ar fi avut un succes atât de mare.
Ca regulă generală, BBC notează că o limbă permite cuvinte noi numai atunci când acestea se aseamănă cele folosite deja.
Jurnaliştii britanici spun că "OK" a fost folosit pentru prima oară la 23 martie 1839, pe a doua pagină a publicaţiei "Morning Post" din Boston, în mijlocul unui paragraf lung, ca "ok (totul corect)".
--fb1
BBC pune supravieţuirea expresiei "OK" pe seama norocului dar şi a coincidenţei de la alegerile prezidenţiale americane din 1840, când al optulea preşedintele al SUA, Martin Van Buren, a fost poreclit Old Kinderhook .
Astfel multedintre documentele semnate de preşedinte cu iniţialele OK ar fi însemnat "totul corect".
Ulterior, în decursul unui deceniu, oamenii au început să utilizeze iniţialele "OK" pentru a marcarea pe documente şi pe telegrame faptul că totul era bine.
Jurnaliştii de la BBC notează că originea adevărată a cuvântului "OK" a fost treptat uitată, că abia în secolul 20 să revină în limbajul uzual, fără să mai fie privit ca un cuvânt pentru analfabeţi sau argou.