Crăciunul, veritabilă sărbătoare a abundenţei?
Crăciunul este o veritabilă sărbătoare a abundenţei, însă această perioadă a anului, marcată de multe alimente, cadouri şi veselie, creează un impact consistent asupra mediului.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Decembrie 2019, 09:45
Crăciunul este o veritabilă sărbătoare a abundenţei, însă această perioadă a anului, marcată de multe alimente, cadouri şi veselie, creează un impact consistent asupra mediului înconjurător şi produce milioane de tone de deşeuri în fiecare an, informează Thomson Reuters Foundation, preluată de Agerpres.
Pe măsură ce gradul de conştientizare a populaţiei în legătură cu modificările climatice creşte tot mai mult, numeroşi oameni îşi fixează obiectivul de a-şi reduce deşeurile menajere şi de a se bucura de o sărbătoare prietenoasă cu mediul.
Prezentăm mai jos câteva moduri pentru a reduce emisiile de carbon şi deşeurile de Crăciun.
Renunţaţi la puloverul de Crăciun.
În mod normal, aceste articole vestimentare conţin fibre din plastic şi, de cele mai multe ori, sunt purtate doar o dată sau de două ori.
Mergeţi acasă cu maşina de Crăciun ?
Acest lucru ar putea spori substanţial emisiile voastre de carbon în perioada sărbătorilor de iarnă.
Mersul cu trenul sau cu autobuzul reprezintă o modalitate cu un impact mult mai mic asupra mediului în comparaţie cu deplasarea cu automobilul personal sau cu avionul.
Cumpăraţi un brad de Crăciun adevărat.
Bradul din plastic trebuie să fie folosit de cel puţin 10 ori înainte de a deveni o alternativă "verde".
Decoraţi holurile.
Luminile sclipitoare cu becuri LED sunt mai eficiente energetic, însă asociaţiile care militează împotriva risipei vă sugerează să refolosiţi decoraţiunile din anii trecuţi şi să înlocuiţi decoraţiunile din plastic cu produse vegetale.
Optaţi pentru o masă vegană.
Alimentaţia vegană reprezintă un trend major şi are un impact mai mic asupra climei.
Preparaţi-vă propriile răvaşe.
Varietăţile de răvaşe cumpărate din magazin reprezintă o sursă majoră de deşeuri.
Împachetaţi simplu.
Încercaţi să evitaţi cadourile cu ambalaje excesive şi renunţaţi la hârtia strălucitoare de împachetat, felicitări şi calendare, întrucât acestea nu pot fi reciclate.
Vorbiţi despre climă.
Experţii în climă spun că pentru a se produce o schimbare este nevoie de conştientizare în masă şi de lobby.
Abordând aceste chestiune în timpul mesei de Crăciun aţi putea să contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare în rândul invitaţilor.