Consumul zilnic de cârnați "mărește șansa de apariție a cancerului"
Carnea procesată poate dezvolta cancerul, susține Organizația Mondială a Sănătății (OMS) citată de BBC.
Articol de Ionuţ Iamandi, 26 Octombrie 2015, 13:24
Carnea procesată poate dezvolta cancerul, susține Organizația Mondială a Sănătății (OMS) citată de BBC.
OMS afirmă că un consum de 50 de grame de carne procesată pe zi - însemnând cârnați sau mușchi file, de exemplu - mărește șansele de apariție a cancerului de colon cu 18%.
În același timp, și carnea roșie este "probabil cancerigenă", mai susține OMS, care admite însă că sunt dovezi limitate în acest sens în momentul actual.
OMS afirmă însă că sunt și efecte benefice ale consumului de carne.
Potrivit nutriționiștilor, carnea procesată este carnea supusă unor tratamente fie pentru a-i prelungi durata de consum până la momentul expirării, fie pentru a-i modifica gustul.
Metodele de procesare a cărnii includ conservarea și afumarea și potrivit OMS, ele sunt cele ce conduc la mărirea riscului apariției cancerului.
Țigara nu e totuși ca un sandwich
OMS a făcut anunțul privind carnea procesată după ce agenția subordonată de Cercetare a Cancerului a sintetizat cele mai solide dovezi științifice în acest sens.
Carnea procesată e acum în aceeași categorie cu alcoolul în privința cauzelor care pot conduce la cancer.
Oricum, asta nu înseamnă că dacă mănânci un sandwich cu șuncă este același lucru cu a fuma o țigară, mai scrie BBC.
"Deși riscul de apariție a cancerului de colon este mic pentru cineva care consumă carne procesată, cu cât o persoană consumă mai multă carne procesată, cu atât acest risc este mai mare", a spus dr. Kurt Straif de la OMS.