Consumul excesiv de alimente ultraprocesate creşte riscul de deces
Consumul excesiv de alimente ultraprocesate creşte riscul de boli cardiovasculare şi de deces, se arată într-un studiu recent, efectuat în rândul a peste 120.000 de persoane.
Articol de Florin Lepădatu, 31 Mai 2019, 09:50
Consumul excesiv de alimente ultraprocesate creşte riscul de boli cardiovasculare şi de deces, se arată într-un studiu recent, efectuat în rândul a peste 120.000 de persoane, relatează France Presse.
Alimentele sunt considerate ultraprocesate atunci când au fost produse prin procese industriale multiple (ulei hidrogenat, amidon modificat ) şi conţin numeroase ingrediente, în special aditivi.
O mâncare deja pregătită, fără aditivi, congelată sau nu, nu face parte din hrana ultraprocesată.
Însă, cele mai multe semipreparate, sucurile cu zahăr sau îndulcitori, burgerii vegetali cu aditivi, cârnaţii, supele la plic şi snacks-urile fac în general parte din categoria alimentelor ultraprocesate.
Ele au în general o cantitate mai mare de sare, grăsimi saturate, zahăr şi sunt sărace în vitamine şi fibre, potrivit cercetătorilor.
La acestea se adaugă contaminanţii din ambalaje şi recipientele din plastic.
Noile studii, care deşi nu demonstrează o legătură de cauzalitate directă, întăresc argumentele studiilor anterioare care fac legătura dintre alimentele ultraprocesate şi un risc crescut de obezitate, hipertensiune arterială şi chiar cancere.
Persoanele participante au fost monitorizate între 2009 şi 2018, pe o perioadă de maxim şase ani.
Studiul a evaluat consumul a 3.300 de alimente şi băuturi, clasificate după gradul lor de procesare industrială.
O creştere cu 10 puncte procentuale a alimentelor ultraprocesate în alimente - de exemplu, de la 15% la 25% - este asociată cu o creştere de 12% a riscului de boli cardiovasculare (13% pentru bolile coronariene şi 11% pentru accident vascular cerebral şi forma lor tranzitorie).
Conform acestui studiu, un consum mai mare de alimente ultraprocesate (mai mult de patru porţii pe zi) este asociat cu un risc crescut de mortalitate din orice cauză (62%) comparativ cu un consumul redus.
Fiecare porţie zilnică suplimentară de alimente ultraprocesate a crescut riscul de mortalitate cu 18%.