Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Biodiversitate (COP15) nu a înregistrat niciun progres major
Statele lumii mai au la dispoziţie doar opt zile pentru a încheia un acord istoric în vederea stopării distrugerii naturii.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Decembrie 2022, 15:37
Statele lumii mai au la dispoziţie doar opt zile pentru a încheia un acord istoric în vederea stopării distrugerii naturii. Însă, la jumătatea perioadei sale de desfăşurare, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Biodiversitate (COP15) nu a înregistrat niciun progres major, nici în privinţa problemei arzătoare a finanţării dintre nord şi sud, nici a obiectivului său emblematic de protejare a 30% din planeta noastră, relatează marţi France Presse.
După părerea generală, negocierile vor intra în linie dreaptă joi, când miniştrii Mediului din cele 196 de state care au ratificat Convenţia privind Diversitatea Biologică vor prelua ştafeta de la delegaţiile lor la Montreal.
Însă, şansele ca discuţiile să culmineze pe 19 decembrie cu aprobarea unui ambiţios 'pact de pace cu natura' - douăzeci de obiective pentru a stopa distrugerea apei, pădurilor şi vieţuitoarelor până la sfârşitul acestui deceniu - sunt puse în pericol dacă proiectul de acord rămâne în stadiul actual.
Timpul trece: un milion de specii sunt ameninţate cu dispariţia, o treime din suprafeţele terestre sunt grav degradate, fertilitatea solului şi puritatea apei sunt compromise, în timp ce oceanele sunt ameninţate de poluare şi de schimbările climatice.
"Ne aflăm încă foarte departe de obiectiv, dar vedem lumina de la capătul tunelului", a declarat încrezător Marco Lambertini, directorul World Wide Fund for Nature (WWF) care a constatat 'o implicare mai constructivă' comparativ cu începutul summitului, informează Agerpres.