Cercetătorii chinezi descoperă sprayul contra coacerii bananelor
Substanţa este realizată din creveţi şi crabi şi va putea fi utilizată în viitor în supermarketuri, cât şi de către cultivatori, susţine profesorul Xihong Li.
Articol de Beatrice Brăileanu, 23 August 2012, 18:37
O substanţă care se poate pulveriza pe banane pentru a preveni putrezirea acestora a fost dezvoltată de cercetătorii chinezi.
Substanţa este realizată din chitosan derivat din exoschelete de creveţi şi crabi şi va putea fi utilizată în viitor în supermarketuri, cât şi de către cultivatori, informează dailymail.co.uk.
Substanţa împiedică bananele să "respire" prin coaja lor, ucid bacteriile şi previn fenomenul de putrezire, astfel că aceste fructe pot rămâne proaspete timp de două săptămâni.
Bananele absorb oxigen şi elimină dioxid de carbon, dar prin coajă, fapt care contribuie la putrezirea fructului.
De obicei, bananele sunt transportate când sunt verzi şi coapte apoi în mediu umed, similar celui din natură.
În timp ce se coc ele produc etilen şi, ţinute într-o pungă, putrezesc mai repede, pentru că nivelul de etilen creşte.
Aplicată pe coaja bananelor verzi, substanţa încetineşte coacerea acestora păstrându-le prospeţimea.
În supermarketuri, bananele se înnegresc şi devin moi în două-trei zile şi, din acest motiv, numai în Marea Britanie se aruncă zilnic 1,6 milioane de banane.
Profesorul Xihong Li, de la Universitatea din Tianjin, autorul descoperirii, spune că substanţa - un aşa numit hidrogel, un tip de material superabsorbant cu multe întrebuinţări medicale şi comerciale - este transparentă, insipidă şi total sigură pentru consumatori.