Ce facem în weekend?
Recomandări de la corespondenții Radio România Actualități.
Articol de Ruxandra Iorgu, 08 Martie 2025, 11:50
Gorj: Activități în natură, alpinism, escaladă, trasee pedestre sau pentru biciclete
Salvamontiștii supraveghează activitatea de întreținere și reabililtare a traseelor montane. Folosirea vopselei foto-luminiscente pentru a marca traseele turistice permite marcajelor să fie mai vizibile în întuneric și ajută astfel turiștii să se orienteze mai bine pe trasee.
O să urmeze sezonul de primăvară - vară, trebuie să fim foarte bine pregătiți. Vom demara în perioada următoare o verificare a tuturor traseelor turistice montane să vedem care dintre ele au suferit daune în timpul iernii, dacă marcajele sunt corespunzătoare și vom interveni acolo unde este cazul. Cu siguranță, în perioada următoare, toate traseele vor fi într-o stare bună de utilizare. A fost folosită și vopseaua foto-luminescentă, e un proiect pe care l-am implementat în județul Gorj, au fost încântați de acest lucru. O să ne extindem și pe măsură ce refacem marcajele traseelor, o să folosim această vopsea pentru că și-a dovedit utilitatea și este necesară atunci când turiștii merg pe trasee pe timp de noapte sau când îi surprinde întunericul, se pot orienta mult mai ușor cu aceste semne, a precizat directorul Salvamont România, Sabin Cornoiu, pentru postul nostru de radio.
În județul Gorj, turiștii pot desfășura numeroase activități în natură.
Aici depinde de fiecare ce vrea să facă sau ce așteptări are de la zona montană. Toți munții sunt frumoși, dar aici, în Gorj, avem o diversitate foarte mare și fiecare dintre cei care merg la munte pot să aleagă o zonă a județului în care să meargă să se simtă bine. Avem zone de practicare a alpinismului, a escaladei; avem trasee de via ferrata, zone în care se poate merge la camping, trasee turistice pedestre, trasee de biciclete- o multitudine de zone și activități care se pot face în munții Gorjului și, cu siguranță, fiecare dintre cei care iubesc muntele se va regăsi într-o astfel de zonă, a explicat directorul Salvamont.
El atrage atenția că turiștii care iubesc muntele trebuie să fie pergătiți și echipați corespunzător.
“Muntele este o zonă de risc, e o zonă în care vremea se poate schimba oricând și trebuie să pregătim foarte bine ieșirile la munte, fie că vorbim de alegerea traseului, alegerea echipamentului și a tuturor celorlalte elemente pe care le folosim în excursie". (Răzvan Stoichițoiu)
Bistrița Năsăud: Concert Direcția 5 și petrecere-surpriză pentru asistentele medicale
În centrul orașului Bistrița, pe pietonalul Liviu Rebreanu, Asociația "Aripi de Copil" organizează un eveniment inedit sâmbătă, începând cu ora 12.00. Doamnele vor atârna pe un copac semne de carte și vor împleti din materiale naturale o ghirlandă a feminității.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, membrii trupei au încântat, vineri seara, audiența cu balade precum "O fată ca ea", “Am nevoie de tine", “Și ce dacă". În deschiderea concertului din centrul orașului Bistrița au cântat și două trupe locale: Riveria Band și Sadetica.
Filiala locală a Ordinului Asistenților Medicali din România a organizat, la un restaurant din Bistrița, petrecerea-surpriză “Sănătatea și frumusețea femeii din Sănătate" la care au fost invitate toate asistentele medicale din spitale, din cabinetele medicilor de familie sau din unități de îngrijire socială. (Cristiana Sabău)
Harghita: Atracții turistice inedite și festival gastronomic
Pe lângă celebra salină din localitatea Praid, turiștii pot descoperi și alte locuri inedite, precum căsuța răsturnată cu dimensiunea de 8x5 metri. Pe ușa principală se intră în mansardă, apoi dacă urcă un etaj, vizitatorii curioși ajung la parter. Copiii sub trei ani au acces gratuit, iar taxa de vizitare este de 20 de lei.
Imperiul Poneilor și Mini Dino Parcul, situate în Lupeni, în apropiere de Odorheiul Secuiesc, sunt alte atracții pentru familiile cu copii.
Taste of Transylvanian Underground, un festival gastronomic inedit are loc în ultimul weekend din luna martie, în Salina Praid. La evenimentul care se desfășoară pe durata a trei zile au fost invitate cele mai bune restaurante din România și Ungaria, însă vor fi și concerte, degustări de vinuri și delicatese și programe pentru copii.
Mai multe detalii despre acest eveniment pot fi găsite pe pagina visitharghita.com
(Oana Negrea)
Timiș: A cincea ediție a Festivalului de film animat japonez
Festivalul de film animat japonez Izanagi va fi găzduit de cinema Timiș. Aici vor avea loc proiecțiile celor șapte filme, care vor fi itinerate în nouă orașe din țară.
La cea de-a cincea ediție a festivalului, cinefilii au prilejul de a înțelege cultura japoneză prin intemediul animeului, explorând tema identității. Printre filmele care vor rula sâmbătă și duminică în variante 4k remasterizate, se numără "Perfect Blue" sau "Millennium Actress" ale îndrăgitului regizor Satoshi Kon.
Târgul Internațional Apicol Ghiroda
O expoziție cu vânzare de produse apicole are loc în cadrul celei de-a noua ediții a târgului apicol de primăvară, care are loc la Ghiroda, în apropiere de Timișoara. Vizitatorii pot cumpăra produse de la apicultorii din România, Ungaria, Croația, Serbia și Germania.
Pe parcursul celor două zile, organizatorii au pregătit și spectacole artistice cu muzică folclorică, dar și activități educative și recreative pentru copii, legate de apicultură. (Alina Bujancă)
Vaslui: Femei celebre ale României
La muzeul județean Stefan cel Mare are loc simpozionul Femei celebre ale României, cu participarea unor istorici de seamă, cercetători, profesori universitari și arhiviști. Vor avea loc un spectacol și vernisajele a două expoziții de pictură - Arta vasluiană la feminin și Vise în culori- toate pentru a celebra femeia.
Ramona Mocanu, directorul muzeului, a explicat alegerea denumirii simpozionului.
Sunt femeile pe care noi dorim să le scoatem în evidență și dorim ca publicul să afle mai multe lucruri pe care nu le găsesc nicăieri. Cei care ne trec pragul și vin cu informații asupra unei anumite personalități sunt cercetători.
La muzeu pot fi admirate și lucrările pictoriței Maria Lupu, care a dedicat expoziția sa "Vise în culori" tuturor femeilor din Vaslui. Tematica variată a expoziției cuprinde studierea detaliată a unor păsări și insecte, dar poartă privitorii și spre colțuri de natură mirifice și peisaje marine unice.
De asemenea, muzeul a lansat cel mai nou volum cu numele "Femei celebre în România", care include comunicările unor specialiști asupra femeilor celebre care au excelat într-un domeniu, și-au adus contribuția pe plan național și au făcut istorie. (Alina Darie)
București : Expoziție inedită Ion Țuculescu la Art Safari
Vineri a început o nouă ediție a celui mai așteptat eveniment dedicat artei, care are menirea de a aduce tinerii mai aproape de cultură. Sunt deschise expoziții de artă românească, în colaborare cu muzee din țară sau cu colecționari privați.
Astfel, publicul se poate bucura în acest an de cea mai mare expoziție Ion Țuculescu de după 1999, după retrospectiva realizată de Muzeul de Artă al României.
Peste 120 de lucrări semnate de Ion Țuculescu; au contribuit 21 de muzee și mulțumim Ministerului Culturii de al cărui patronaj ne-am bucurat. Această expoziție sper să ofere o experiență deosebită tuturor vizitatorilor pentru că efortul a fost unul deosebit și avem niște lucrări absolut fabuloase, care trebuie văzute neapărat de publicul bucureștean și nu numai, spune Cristian Vechiu, curatorul expoziției.
Am realizat nu o expoziție.. am realizat un agregat curatorial în care veți intra, veți fi prinși, distruși și recompuși. Intrați ca să vedeți un artist și veți vedea viață în toate formele ei, de la cele microbiologice la cele sentimentale, politice și nu în ultimul rând, estetice. Avem în expoziție pictură, desen, fotografie, covoare, brâie, film, muzică clasică. Am avut ideea de a reda, ca artist, pe cercetătorul științific care lucra la Academia Română- Ion Țuculescu, doctor în medicină și biologie.... Expoziția este organizată la 60 de ani după momentul în care, în aceeași perioadă, februarie-martie 1965, la Sala Dalles se organiza primul mare festival de descoperire a unui erou național cultural, a adăugat și istoricul de artă Erwin Kessler. (Mihaela Helmis)
Tulcea : Începe sezonul turelor cu caiacul pe lacul Razim-Sinoe
Caiacul este cea mai ușoară metodă de a cunoaște Delta Dunării, iar pentru o tură scurtă de 4-5 ore amatorii nu au nevoie de pregătire fizică deosebită.
Ștefan Constantin organizează primele ture cu caiacul la Jurilovca și îi invită pe cei dornici să încerce traseele din rezervație, dar atrage atenția ca Delta este în continuă schimbare.
Atunci când mergi singur e nevoie de un volum de ore multe de informare și chiar informat fiind este indicat să rămâi pe traseele clasice pentru că Delta este foarte volatilă. Sunt canale pe care poți circula anul acesta, iar la anul nu mai poți.
Turele cu caiacul pornesc din mini portul satului Jurilovca și costă 100 de lei. Sunt acceptate și animalele de companie, însă organizatorii oferă spre companie un cățel de talie mică, o rasă specifică satelor din județ. (Luiza Rosetti)