Ce facem în weekend?
Recomandări de la corespondenții Radio România Actualități

Articol de Ruxandra Iorgu, 15 Februarie 2025, 11:16
Neamț : Se deschide pârtia de schi din stațiunea Durău
Stațiunea Durău, aflată la poalele masivului Ceahlău, este locul perfect pentru a te bucura cu familia de zăpadă și mișcare în aer liber. Pârtia de la Durău este ideală pentru săniuș și schi atât pentru începători, cât și pentru avansați. Situată la o altitudine de 800 de metri, unde stratul de zăpadă este prezent din decembrie până în martie, pârtia are o lungime de peste 400 de metri, o lățime de minim 62 de metri și o diferență de nivel de 35 de metri, cu un grad de dificultate mediu.
Sistemul de teleschi a fost modernizat în decembrie 2018 și are un teleschi cu crose duble cu o capacitate de transport de 1200 de persoane pe oră.
În perioada 21 februarie - 2 martie, elevii din ciclul preuniversitar din județul Neamț vor avea vacanța de schi. (Geanina Buftea)
Vâlcea : Relief carstic impresionant, cu peșteri și chei înguste
Cheile Bistriței, aflate pe raza celui mai mic parc național din țară (Buila-Vânturarița), atrag turiști prin spectaculozitatea reliefului și numeroasele obiective.
Se remarcă prin frumusețea reliefului, prin pereți înalți, stânci, peșteri, cascade și un drum forestier care urcă aproape de izvoarele Bistriței, în munții Căpățânii. Au o lungime de aproximativ 2 kilometri, iar în unele locuri lățimea drumului ajunge la doar 4 metri, a explicat Monica Gheorghiu, coordonatoarea Centrului de Informare și Promovare Turistică Vâlcea .
Traseul are punctul de pornire în satul Bistrița, de la poarta mânăstirii, unde se află panouri informative și stâlpi cu săgeți indicatoare. Peisajul este deosebit.
Nu auzi decât ecoul, vântul și apa care susură în zonă. Bineînțeles că trecem pe lângă Podul Reginei Maria și Crucile de Piatră, un alt ansamblu care a fost construit în anii 1846 - 1848 de către Bibescu Vodă. Podul nu mai este, timpul și-a pus amprenta asupra lui, dar Crucile sunt acolo și când ajungi, trăiești efectiv istoria acelui loc, povestește Monica Gheorghiu.
Cheile Bistriței ascund și numeroase grote. Localnicii vorbesc de existența a 22 de peșteri, iar Peștera Urșilor este una dintre acestea.
Astfel, Peștera Urșilor este un alt obiectiv turistic care poate fi vizitat pe versantul vestic, la aproximativ 1 kilometru de la ieșirea râului din chei.
Intrarea în peșteră are dimensiuni impresionante: aproximativ 35 de metri înălțime și 20 de metri lățime, cu aspect de pâlnie, îngustându-se în interior. Turistul dornic de a explora o zonă deosebit de frumoasă din județul Vâlcea poate spune că e o zonă un pic sălbatică. Totodată, nu există risc în vizitarea acestui obiectiv turistic pentru că drumul este pietruit și se circulă, a mai precizat Monica Gheorghiu. (Ana Maria Cârstea)
București : Expoziția Memories, la Muzeul Național al Literaturii Române
Monica Morariu, reprezentant al Muzeului Național al Literaturii Române a lansat invitația de a vizita expoziția semnată de artista Nadia Ioan:
Expoziția artistei Nadia Ioan face parte dintr-un proiect mai amplu al muzeului, dedicat celebrării Zilei Naționale a Lecturii, care se desfășoară pe durata a cinci zile, din 12 în 16 februarie. Expoziția va fi organizată chiar în colecția permanentă a muzeului, la sediul din strada Nicolae Kretzulescu, nr.8, la parter. La etajul 1, vizitatorii au ocazia să descopere colecția muzeului.
Memories are ca sursă de inspirație amintirile artistei legate de străbunica, bunica și mama sa, care, deși nu mai sunt de mult printre noi, sunt încă prezente într-un dialog continuu cu artista prin exemplele, sfaturile și poveștile lor de viață.
De ce expoziția unei artiste contemporane de Ziua Națională a Lecturii?
Pentru că obiectele expoziționale sunt realizate chiar din cărți moștenite de artistă de la femeile din familia sa, care sunt prezentate sub forma unor papirusuri ce amintesc de case în care s-a citit, de romane de fete sau de cutiile cu rețete culinare franțuzești din perioada interbelică. In ziua vernisajului, pe 15 februarie, la ora 16.00, se va lansa și o publicație a artistei, intitulată “Eterna prezență. Vocile femeilor din familia mea", care cuprinde dialoguri ale artistei cu cele trei generații de femei din familia sa și relatări ale experiențelor trăite de ele.
Expoziția va fi deschisă până pe 9 martie.(Mihaela Helmis)
Caraș-Severin: Festivalul Afumăturilor Iubărețe
La Reșita și-a deschis porțile Festivalul Afumăturilor Iubărețe. Evenimentul are loc la Biblioteca de Afumături, unde, până de Dragobete, pe 24 februarie, reșițenii sunt așteptați cu diverse soiuri de afumături, mici de cea mai bună calitate, răcituri și multă voie bună.
Festinul de afumături va pune la loc de cinste cârnați afumați, slănină, caltaboș, jumări și costițe. De la eveniment nu vor lipsi producătorii locali din Banatul de munte, cu preparate afumate, precum cârnații de capră de la Soceni sau șoncul, jambonul afumat de la Cornereva. (Mario Balint)